Τι είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτωση

erowngeay555Κατά την παλίνδρομη εκσπερμάτωση (retrograde ejaculation) βγαίνει λίγο σπέρμα ή καθόλου κατά τον οργασμό.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση είναι ένα αρκετά ασυνήθιστο φαινόμενο κατά το οποίο το σπέρμα κατευθύνεται προς την κύστη κατά την εκσπερμάτωση, αντί να βγει κανονικά. Ο όρος παλίνδρομη εκσπερμάτωση αναφέρεται στην προς τα πίσω κίνηση του σπέρματος.

Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση είναι ακίνδυνη. Το σπέρμα που μπαίνει στην κύστη απλά αποβάλλεται κατά την ούρηση. Όμως η παλίνδρομη εκσπερμάτωση εμποδίζει τη γονιμότητα, αν δε βγαίνει καθόλου σπέρμα ενώ την περιορίζει, αν βγαίνει μικρή ποσότητα.

Μπορείτε να διαπιστώσετε αν σας συμβαίνει παλίνδρομη εκσπερμάτωση παρατηρώντας τα ούρα σας. Αν είχατε παλίνδρομη εκσπερμάτωση, τα ούρα σας θα είναι θολά λόγω του σπέρματος που περιέχουν.

Αιτίες

Διάφορες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν παλίνδρομη εκσπερμάτωση. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η εγχείρηση του προστάτη ή της ουρήθρας και διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υπέρτασης ή των μεταβολών της διάθεσης.

Η κατάσταση εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες που έχουν βλάβες στα νεύρα λόγω διαβήτη.

Η εγχείρηση κοιλιακής αορτής λόγω ανευρύσματος μπορεί να προκαλέσει παλίνδρομη εκσπερμάτωση αν διαταράξει στο σημείο τοποθέτησης του μοσχεύματος την επικοινωνία με τα νεύρα που βοηθούν στην εκσπερμάτωση.

Θεραπεία

Αν η παλίνδρομη εκσπερμάτωση προκαλείται από φάρμακα που παίρνετε, η αλλαγή τους με άλλο φάρμακο μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Παλαιότερα, οι γιατροί έδιναν κάποια φάρμακα αλλά βρέθηκε όμως ότι προκαλούν υπέρταση και ταχυκαρδία και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκαν. Η παλίνδρομη εκσπερμάτωση μπορεί να διορθωθεί με ορισμένα φάρμακα, όπως η εφεδρίνη και η αδρεναλίνη.

Οι άνδρες συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία εκτός αν υπάρχουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Το πρόβλημα της υπογονιμότητας λόγω παλίνδρομης εκσπερμάτωσης μπορεί να λυθεί με την τεχνητή γονιμοποίηση. Τα σπερματοζωάρια λαμβάνονται από την κύστη με καθετήρα αμέσως μετά την εκσπερμάτωση.

Δείτε επίσης