Ιδρώα (εξάνθημα θερμότητας)

Για μερικούς ο ζεστός καιρός προκαλεί την εμφάνιση του εξανθήματος θερμότητας, της ιδρώας (heat rash).

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ένα εξάνθημα με σπυριά σαν κεφαλάκι καρφίτσας (οζίδια) που περιβάλλεται από ζώνη κόκκινου δέρματος και συνοδεύεται από έντονο κνησμό και συχνά από αίσθηση τσιμπήματος ή κεντρίσματος.

648x364-Heat_Rash-m555ria_crystallineΤυπικά εμφανίζεται στο λαιμό, στο επάνω μέρος του θώρακα, στους βουβώνες και στις μασχάλες. Το επιστημονικό όνομα του εξανθήματος είναι ερυθρή κεχριά.

Η υπερβολική εφίδρωση προκαλεί εξάνθημα θερμότητας, επειδή η υγρασία βλάπτει τα κύτταρα της επιφάνειας του δέρματος. Τα κύτταρα αυτά σχηματίζουν φραγμό που εμποδίζει την ελεύθερη ροή του ιδρώτα από την επιφάνεια του δέρματος σας. Αντί γι’ αυτό ο ιδρώτας συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα σας (φράσσονται οι πόροι του δέρματος).

Υπάρχουν τρεις τύποι ιδρώας:

  • Κρυσταλλική ιδρώα (νεογνού): είναι η πιο ήπια μορφή, δεν προκαλεί φαγούρα ούτε πονάει.
  • Ερυθρά ιδρώα: εντοπίζεται βαθύτερα στο δέρμα, τα κόκκινα οζίδια προκαλούν φαγούρα και πονάνε, μπορεί να εμφανιστεί σε μωρά, μωρά και ενήλικες.
  • Λευκή ιδρώα (ενηλίκων): είναι μια σπάνια μορφή, εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες, τα οζίδια είναι άσπρα ή στο χρώμα του δέρματος.

Αντιμετώπιση

Η καλύτερη θεραπεία για το εξάνθημα θερμότητας είναι προληπτική.

Αποφεύγετε καταστάσεις που οδηγούν σε υπερβολική εφίδρωση. Αν ήδη έχετε πάθει το εξάνθημα, διατηρείτε την προσβεβλημένη περιοχή δροσερή και στεγνή και είναι πιθανό ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες.

Καθαρίστε την περιοχή με ένα ήπιο σαπούνι και στεγνώστε ήπια αποφεύγοντας τα τριψίματα.

Μπορεί ο κλιματισμός των εσωτερικών χώρων να σας βοηθήσει. Επιπλέον, αποφεύγετε τα ανθιδρωτικά, τις κρέμες, τα απωθητικά εντόμων ή την πούδρα, αν εξακολουθείτε να ιδρώνετε.

Όταν το δέρμα σας δροσιστεί και στεγνώσει, χρησιμοποιήστε κρέμες τύπου καλαμίνης που θα σάς βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Φορέστε ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει.

Η ιδρώα στα μωρά αντιμετωπίζεται και με επιθέματα χαμομηλιού ή μαύρου τσαγιού τα οποία έχουν  αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δείτε επίσης