Γιατί το καλοκαίρι επιδεινώνονται οι αιμορροϊδες

aimorroides5Αν και τα περισσότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι αιμορροΐδες (πόνος, κνησμός, δυσφορία, αίσθημα καύσου) είναι ενοχλητικά, αυτό που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στους ασθενείς είναι η αιμορραγία στο εσώρουχο ή στη λεκάνη της τουαλέτας. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί το καλοκαίρι, όταν οι αιμορροΐδες συχνά επιδεινώνονται.

Η επιδείνωση των συμπτωμάτων φαίνεται πως συμβαίνει λόγω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών το καλοκαίρι. Πολλοί τρώνε πιο πικάντικα φαγητά, δοκιμάζουν τοπικά εδέσματα στη διάρκεια των διακοπών, καλούν φίλους για μπάρμπεκιου και πίνουν μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιους δυσκοιλιότητα, η οποία συνδέεται άμεσα με την αιμορροϊδική νόσο.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο είναι η οξεία γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν αλλοιωθεί εξαιτίας της ζέστης του καλοκαιριού. Η διάρροια της γαστρεντερίτιδας μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα των αιμορροΐδων.

Αιμορροΐδες και αντιμετώπιση

Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής του πρωκτού. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αγγείων που αιματώνουν την περιοχή και δρουν σαν προστατευτικά «μαξιλάρια» κατά την αφόδευση. Όταν, όμως, διογκωθούν και χαλαρώσουν οι ιστοί που τις συγκρατούν, τότε γίνονται παθολογικές και εκδηλώνεται η αιμορροϊδοπάθεια.

Για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων συνιστώνται διάφορες προσεγγίσεις, αναλόγως με το στάδιό τους. Δοκιμάζονται πρώτα συντηρητικές θεραπείες, δηλαδή αλλαγές στη διατροφή, κατανάλωση άφθονων υγρών και φαρμακευτική αγωγή. Αν αυτά δεν αποδώσουν, προτείνονται επεμβατικές μέθοδοι.

Μία από τις επεμβατικές μεθόδους γίνεται με ένα ασύρματο σύστημα υπερήχων που ονομάζεται Trilogy και αποκαθιστά την πρόπτωση των αιμορροΐδων χωρίς να προκαλεί εκτομή ή ακρωτηριασμό των ιστών, ούτε πληγή.

Με το σύστημα αυτό, εντοπίζονται τα παθολογικά αγγεία και γίνεται απολίνωση για να διακοπεί η τροφοδοσία τους με αίμα, να ατροφήσουν και να συρρικνωθούν. Η μέθοδος διαρκεί 30 λεπτά, δεν απαιτεί γενική αναισθησία, ενώ άμεσα επέρχεται η βελτίωση των συμπτωμάτων.

Δείτε επίσης