Ερωτικά δραστήριες παραμένουν πολλές γυναίκες άνω των 60 ετών

Περίπου έξι στις 10 γυναίκες άνω των 60 ετών παραμένουν σεξουαλικά ενεργές, σύμφωνα με μελέτη που αφορούσε Αμερικανίδες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Family Medicine.

oldwoman55Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, με επικεφαλής την Χόλυ Τόμας, εξέτασαν δεδομένα για 2.116 Αμερικανίδες, ηλικίας 28-84 ετών, με την πλειονότητα να είναι άνω των 50 ετών.

Το συμπέρασμα ήταν πως οι γυναίκες των 60 και 70 ετών έχουν επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης παρόμοια με αυτά των γυναικών 30-40 ετών.

Οι γυναίκες ερωτήθηκαν για την ερωτική τους ζωή και διαπιστώθηκε ότι το 62% ήταν σεξουαλικά ενεργές τους προηγούμενους έξι μήνες (ενεργές ήταν 1.345 γυναίκες και ανενεργές 771). Στο σύνολο των γυναικών, οι 50 -δηλαδή το 2,3%- ήταν ομοφυλόφιλες ή αμφιφυλόφιλες).

Από αυτές που ήταν 60 ετών και άνω, και είχαν μόνιμη σχέση, το 59% ήταν σεξουαλικά ενεργές. Όσες είχαν σύντροφο είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά δραστήριες από εκείνες που ήταν μόνες, αν και το 13% των ερωτικά ενεργών γυναικών δεν είχε σταθερό ερωτικό σύντροφο.

Η Τόμας εξηγεί ότι τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ένδειξη ότι «οι γυναίκες που έχουν σύντροφο είναι σεξουαλικά ενεργές στο πλαίσιο της σχέσης και όχι κατ’ ανάγκη για το ίδιο το σεξ. Κι ενώ εικάζουμε ότι καθώς μεγαλώνουμε το σεξ μειώνεται, η μελέτη αποδεικνύει ότι οι γυναίκες διατηρούν την ερωτική τους ικανοποίηση καθώς μεγαλώνουν».

Το εύρημα της μελέτης συμφωνεί με άλλες οι οποίες έχουν βρει ότι η ερωτική δραστηριότητα στις γυναίκες μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας κυμαίνεται στο 53-79%.

Δείτε επίσης