Κίνδυνος σκλήρυνσης κατά πλάκας λόγω έλλειψης βιταμίνης D

Τα άτομα που είναι γενετικά καθορισμένο να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μεγάλη καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

sklhrynsh555Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, θέλησαν να μελετήσουν σε βάθος της σχέση της εν λόγω βιταμίνης με τη συχνότητα της πολλαπλής σκλήρυνσης καθώς έχει παρατηρηθεί ότι η νόσος είναι σπανιότερη σε χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια.

Επικεντρώθηκαν λοιπόν σε μεγάλο δείγμα ατόμων ευρωπαίων με και χωρίς γενετική προδιάθεση για χαμηλή βιταμίνη D.

Από την ανάλυση που έγινε στο DNA των συμμετεχόντων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα την συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας, συγκριτικά με άτομα χωρίς το ανάλογο γενετικό υπόβαθρο.

Ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου Δρ Ντάννυ Αλτμαν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης σημειώνει ότι «η βιταμίνη D είναι φθηνή, ασφαλής και μας κάνει πιο υγιείς όταν πετυχαίνουμε την επάρκεια της. Κι ενώ είναι πρόωρο να πιστεύουμε ότι η χρήση της μπορεί να αντιμετωπίσει ή να αναστρέψει την σκλήρυνση κατά πλάκας, η μελέτη ενισχύει τον ρόλο της στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής»

Δείτε επίσης