Ανθρώπινος ερπητοϊός 8

Ο ιός Human Herpes Virus 8 (HHV-8), ένας ερπητοϊός τύπου γάμμα, είναι πιο στενά συγγενικός με τον EBV (Epstein–Barr virus) και τον ερπητοϊό saimiri.

Έχει βρεθεί σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με σάρκωμα Kaposi, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν AIDS, σε αφρικανικής προέλευσης περιστατικά. Επίσης έχει βρεθεί σε ηλικιωμένους άνδρες από τη λεκάνη της Μεσογείου, καθώς και σε μεταμοσχευμένους ασθενείς. Επιπλέον, ο δείκτης οροθετικότητας (ποσοστό μόλυνσης) για αυτόν τον ιό συσχετίζεται με τον επιπολασμό του σαρκώματος Kaposi στον πληθυσμό.

Το ποσοστό επιπολασμού στη Βόρεια Αμερική και στη Βόρεια Ευρώπη είναι σχεδόν μηδενικό. Ο οροεπιπολασμός είναι υψηλότερος στις ενδημικές για το σάρκωμα Kaposi περιοχές στην Υποσαχάρια Αφρική (50-100%).

Στο γενικό πληθυσμό στην Ιταλία, ο οροεπιπολασμός είναι 10% έως 15%, στα παιδιά 6% έως 10% κάτω των 16 ετών και 22% μετά την ηλικία των 50 ετών. Στη νότια κεντρική Ιταλία και στη Σαρδηνία τα ποσοστά επιπολασμού είναι υψηλότερα, φθάνοντας το 20% σε 25% του γενικού πληθυσμού. Στην Ιταλία τα υψηλά ποσοστά HHV-8 οροθετικότητας παρατηρούνται επίσης σε HIV οροθετικούς ομοφυλόφιλους άνδρες (έως 60%), στις εκδιδόμενες γυναίκες (40%) και στους ετεροφυλόφιλους άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με εκδιδόμενες γυναίκες (40%).

Η μόλυνση από τον ανθρώπινο ερπητοϊό-8 προηγείται και προβλέπει τη μεταγενέστερη εκδήλωση του σαρκώματος Kaposi σε HIV οροθετικούς άντρες. Εκτός από τις βλάβες τους σαρκώματος Kaposi, ο HHV-8 μπορεί να βρεθεί στο σάλιο και στα κύτταρα του αίματος στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον HHV-8.

Ο HHV-8 επίσης βρίσκεται στο σπέρμα στο 20% των αρρένων ασθενών με σάρκωμα Kaposi. Οι ετερόφυλοι σύντροφοι των ασθενών με κλασικό σάρκωμα Kaposi έχουν υψηλά ποσοστά HHV-8 οροθετικότητας (>40%). Αυτά τα επιδημιολογικά στοιχεία υποστηρίζουν τη σεξουαλική μετάδοση ως ένα σημαντικό μηχανισμό εξάπλωσης της HHV-8. Η διαπίστωση ωστόσο ενός σημαντικού αριθμού λοιμώξεων σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας υποδηλώνει την παρουσία και άλλων μεθόδων μετάδοσης του, πέραν της σεξουαλικής μετάδοσης.

Ο HHV-8 οροεπιπολασμός στους ετεροφυλόφιλους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και στα άτομα με HIV λοίμωξη που μολύνθηκαν μέσω μετάγγισης αίματος δεν είναι αυξημένος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο HHV-8 μεταδίδεται ελάχιστα με το αίμα και τα προϊόντα του αίματος.

Ο ανθρώπινος ερπητοϊός-8 παρουσιάζεται σε ένα σπάνιο είδος λεμφώματος των Β-κυττάρων, που ονομάζεται “λέμφωμα των ευρισκόμενων σε σωματικές κοιλότητες Β-κυττάρων” (body cavity-based B-cell lymphoma) ή πρωτοπαθές εξιδρωματικό λέμφωμα (PEL – primary effusion lymphoma), το οποίο εκδηλώνεται με κακοήθεις πλευρικές, περικαρδικές και περιτοναϊκές διηθήσεις. Σπάνια, αυτή η μορφή λεμφώματος μπορεί να συνδέεται με βλάβες του δέρματος, οι οποίες ιστολογικά αντιπροσωπεύουν CD30+ αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα.

Ο ανθρώπινος ερπητοϊός 8 επίσης βρέθηκε σε όλες τις περιπτώσεις της νόσου Castleman που συνδέονται με λοίμωξη από HIV και περίπου στο ήμισυ των περιπτώσεων σε HIV-αρνητικά άτομα.

Δείτε επίσης