Τα φρούτα μειώνουν τη χοληστερόλη όσο οι στατίνες

Τρώγοντας ένα φρέσκο φρούτο την ημέρα μειώνετε τον κίνδυνο να πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και με τις στατίνες, βρήκε μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Πρόκειται για μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στην Κίνα. Ο πληθυσμός αυτός επιλέχθηκε επειδή ένας μεγάλος αριθμός Κινέζων δεν τρώνε καθόλου φρέσκα φρούτα κι έτσι οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια καλή σύγκριση.

«Το μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι τα φρέσκα φρούτα είναι πολύ καλά για την υγεία μας και μειώσουν τη θνησιμότητα», ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας Zhengming Chen, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν έστω μόνο ένα φρούτο κάθε μέρα μείωναν τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου 30% κατά τη διάρκεια μιας επταετίας, όσο κράτησε η μελέτη, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ποτέ ή σπάνια έτρωγαν φρούτα.

Να σημειωθεί ότι οι στατίνες μειώνουν επίσης την πιθανότητα εμφράγματος 30% αλλά πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για παρενέργειες που σχετίζονται με το φάρμακο, όπως μυϊκούς πόνους, αδυναμία και κόπωση. Έτσι πολλοί σταματούν να παίρνουν τα χάπια αυτά.

Οι ερευνητές της Οξφόρδης δεν συστήνουν την αντικατάσταση των στατινών με φρούτα αλλά λένε πως πρέπει να βάλουμε τα τελευταία στη διατροφή μας καθώς αυτό μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Να σημειωθεί ότι η μελέτη αφορούσε άτομα χωρίς καρδιακά προβλήματα ενώ οι στατίνες δίνονται σε άτομα που είτε έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα είτε έχουν υψηλή χοληστερόλη. Συνεπώς οι μελέτη δεν συνέκρινε απευθείας τα φρούτα με τις στατίνες.

Ο Chen δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί με τους οποίους τα φρούτα μπορούν να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι γνωστό ότι τα φρέσκα φρούτα μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Περιέχουν φυτικές ίνες που κάνουν καλό σε ορισμένες ασθένειες, και επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά. Επίσης τα φρέσκα φρούτα μπορούν να αλλάζουν τα βακτήρια του εντέρου με τρόπο που δεν λειτουργεί στα μεταποιημένα φρούτα».

30% μείωση κινδύνου

Στη μελέτη περιελήφθησαν 512.891 ενήλικες ηλικίας 35 έως 74, που ζούσαν σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη την Κίνα από το 2004 έως το 2008. Οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μια σειρά τεστ και οι ερευνητές κατέγραψαν πληροφορίες για το βάρος τους, το ύψος, την πίεση του αίματος, το επίπεδο της γλυκόζης, αν κάπνιζαν ή έπιναν αλκοόλ, το εισόδημα, το επίπεδο εκπαίδευσης τους και τη διατροφή τους. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το πόσο συχνά κατανάλωναν τρόφιμα που περιλάμβαναν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω σε 451.665 άτομα που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης, και οι οποίοι δεν έπαιρναν κάποιο φάρμακο για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Και διαπίστωσαν ότι μια μερίδα 100 γραμμαρίων φρέσκων φρούτων την ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 30% μείωση της καρδιαγγειακή θνησιμότητας. Το θετικό αποτέλεσμα που βρήκε αυτή η μελέτη είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν βρει άλλες μελέτες στο παρελθόν για τα φρούτα και έγιναν σε δυτικές χώρες.

Να σημειωθεί ότι στις επιδημιολογικές μελέτες είναι δύσκολο να εδραιωθεί μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Υποθέτοντας ότι τα φρούτα είναι ο λόγος για το χαμηλότερο καρδιαγγειακό θάνατο, οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσε αποφευχθεί το 16% των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο στην Κίνα (560.000 θάνατοι ετησίως) αν όλοι έτρωγαν φρέσκα φρούτα καθημερινά.

Δείτε επίσης