Τα μήλα προστατεύουν από πέντε μορφές καρκίνου

Σύμφωνα με μια ιταλική μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, η κατανάλωση μήλων προστατεύει και από πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου: κυρίως του στομάχου και του οισοφάγου, αλλά και του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

apple-cancer-%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%b1Όπως γράφουν ερευνητές από το University of Perugia, στην Ιταλία, εξέτασαν 41 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν την κατανάλωση μήλων και το δυνητικό ρόλο που μπορεί να παίζει στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Το συμπέρασμα ήταν πως τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα μειώνει 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, 34% τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, 25% τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και 21% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ερευνητές λένε ότι χρόνια τώρα είναι γνωστό πως η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα προστασίας κατά του καρκίνου. Ωστόσο, αν και δεκάδες μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, λίγες έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε μεμονωμένα φρούτα ή λαχανικά.

Πλούσια πληγή αντιοξειδωτικών

Τα μήλα είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη αποτελώντας πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων ουσιών οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, γράφουν στο άρθρο τους οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές είπαν: «Λόγω της ιδιόμορφης χημικής σύνθεσης και των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται, είναι δυνατόν ορισμένα είδη φρούτων και λαχανικών να είναι πολύ πιο προστατευτικά σε σχέση με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Δείξαμε ενδιαφέρον για τα μήλα επειδή είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στις ευρωπαϊκές χώρες και μια πλούσια πηγή φυτοχημικών».

Και κατέληξαν: «Η μελέτη μας παρέχει πειστικά στοιχεία για την προστατευτική ικανότητα των μήλων έναντι των καρκίνων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, της πεπτικής οδού και του μαστού, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να ξεκαθαριστούν οι επιδράσεις και σε άλλες ανατομικές θέσεις».

Χοληστερίνη και χλωρίδα του εντέρου

Να σημειωθεί ότι τα μήλα έχουν και μια άλλη ιδιότητα: δύο μέτρια μήλα την ημέρα ρίχνουν σημαντικά τη χοληστερίνη μέσα σε ένα τρίμηνο, τουλάχιστον στις γυναίκες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics το 2012.

Επίσης, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια, η κατανάλωση μήλων ίσως επηρεάζει θετικά τα επίπεδα των φιλικών βακτηρίων τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία του πεπτικού, κι αυτό ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νόσων. Όταν τα μήλα καταναλώνονται τακτικά, αυξάνονται τα βακτήρια που βοηθούν στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου κάτι που προσφέρει ιδανικές συνθήκες pH για την εξασφάλιση μιας ωφέλιμης ισορροπίας μικροοργανισμών στο παχύ έντερο.

Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση μήλων μπορεί να έχει μια παρενέργεια στα δόντια καθώς τα μήλα μπορεί να προκαλέσουν φθορές στην αδαμαντίνη και στην οδοντίνη λόγω υψηλών επιπέδων οξύτητας στο στόμα.

Δείτε επίσης