Ο καπνός του τσιγάρου ανιχνεύεται στο σπίτι έξι μήνες αργότερα

Είναι σήμερα γνωστό ότι το παθητικό κάπνισμα είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία ενώ δεν υπάρχει κανένα επίπεδο έκθεσης στον καπνό των τσιγάρων που να είναι ασφαλές. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Tobacco Control δείχνει ότι τα σπίτια των καπνιστών που κόβουν το κάπνισμα εξακολουθούν να έχουν καπνό τουλάχιστον έξι μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο.

smoking1Μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα υποπροϊόντα του καπνού που εντοπίζονται στην σκόνη του σπιτιού εξακολουθούν να βλάπτουν την υγεία, ιδίως των μικρών παιδιών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και όταν ο καπνός είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν μπορούμε να τον μυρίσουμε.

“Συνηθίζουμε να βλέπουμε τον καπνό στον αέρα και όταν αυτός διαλύεται, τον βγάζουμε και από το μυαλό μας, αλλά αυτό είναι λάθος”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Georg Matt, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Και πρόσθεσε: “Το ερώτημα που προσπαθήσαμε να απαντήσουμε ήταν πόσο γρήγορα το σπίτι καθαρίζεται από τον καπνό μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι μπορεί κάποιος να έχει σταματήσει το κάπνισμα αλλά το σπίτι του φέρει ακόμα την κληρονομιά του καπνού για ένα εξάμηνο”.

Υπολλείματα καπνού μέχρι και έξι μήνες

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, εξέτασαν το σπίτι 65 ανθρώπων που μόλις είχαν κόψει το κάπνισμα. Μετά από μια βδομάδα, ένα μήνα, τρεις μήνες και έξι μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι ερευνητές πήραν δείγματα από διάφορες επιφάνειες και από τη σκόνη των σπιτιών τους, ενώ υπέβαλαν σε εξετάσεις τους πρώην καπνιστές καθώς και τα άτομα που κατοικούσαν μαζί τους και δεν κάπνιζαν.

Διαπιστώθηκε ότι αρχικά υπήρξε σημαντική μείωση των επιπέδων της νικοτίνης στις επιφάνειες των σπιτιών και στα δάκτυλα των πρώην καπνιστών, αλλά στη συνέχεια τα επίπεδα σταθεροποιήθηκαν και παρέμειναν ανιχνεύσιμα μέχρι και έξι μήνες. Κι αυτό διότι μετά τη διακοπή του καπνίσματος μικρά μόρια καπνού διεισδύουν σε πολλές επιφάνειες στο σπίτι και παραμένουν εκεί επί μήνες. Τέτοιες επιφάνειες είναι τα χαλιά, τα μαξιλάρια, οι κουβέρτες, τα ρούχα, τα υφάσματα των επίπλων, οι ταπετσαρίες, ακόμα και τα διακοσμητικά οροφής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξακολουθούν τα άτομα που μένουν στο σπίτι να εκτίθενται σε υποπροϊόντα του καπνού, κάτι που φάνηκε από τις αναλύσεις ούρων οι οποίες έδειξαν ανιχνεύσιμα επίπεδα χημικών μετά από ένα εξάμηνο.

Δείτε επίσης