Ένα αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα σχετίζεται με εμφάνιση προδιαβήτη

Σύμφωνα με μια 14άχρονη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, η κατανάλωση ενός σακχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα είναι ικανή να προκαλέσει προδιαβήτη, μια κατάσταση που προηγείται της εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2.

Να σημειωθεί ότι ένα κουτάκι αναψυκτικό με ζάχαρη των 330 ml περιέχει κατά μέσο όρο 8,3 κουταλάκια του γλυκού ή 35 γραμμάρια ζάχαρη ενώ έχουν βρεθεί και αναψυκτικό ακόμα και με 18 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

anapsyktikaΕρευνητές του Πανεπιστημίου Ταφτς βρήκαν ότι ένας άνθρωπος που πίνει καθημερινά ένα κουτάκι αναψυκτικό με ζάχαρη έχει 46% αυξημένο κίνδυνο για προδιαβήτη σε σχέση με τα άτομα που δεν καταναλώνουν αναψυκτικά παρά μόνο σποραδικά. Η μελέτη δεν διαπίστωσε να συμβαίνει το ίδιο όταν το αναψυκτικό είναι διαίτης, ωστόσο άλλες μελέτες έχουν βρει ότι και τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με τον διαβήτη.

“Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για περιορισμό της πρόσληψης ποτών με ζάχαρη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση των ζαχαρούχων ροφημάτων με υγιέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι το νερό, ο καφές χωρίς ζάχαρη και το τσάι”, ανέφερε η Nicola McKeown, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Friedman School of Nutrition Science στο Πανεπιστήμιο Ταφτς. “Αυτή είναι μια απλή τροποποίηση της διατροφής που θα μπορούσε να έχει σημαντικό όφελος για την υγεία σε ανθρώπους που καταναλώνουν ζαχαρούχα ποτά και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη”.

Η υπερβολική ζάχαρη προκαλεί δυσλειτουργία στα κύτταρα

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα 14 ετών για 1.685 άτομα μέσης ηλικία 52 ετών που είχαν λάβει μέρος σε μια πολύ γνωστή αμερικανική μελέτη που παρακολουθεί τη ζωή των κατοίκων μιας πόλης, την περίφημη Framingham Heart Study. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαβήτη ή προδιαβήτη στην αρχή της μελέτης. Το 60% εξ’ αυτών ήταν γυναίκες και η μέση τιμή του Δείκτη Μάζας Σώματος ήταν 26,3 kg/m². Όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα αναψυκτικών με ζάχαρη, έξι κουτάκια την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο, 46% υψηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη.

Η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να παραμορφώσει τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα κύτταρα χρειάζονται ινσουλίνη για να μετατρέψουν την γλυκόζη σε ενέργεια αλλά η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στον οργανισμό μπορεί να εκθέσει τα κύτταρα σε μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης. Με την πάροδο του χρόνου προκαλείται δυσλειτουργία στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Όταν αυτή εδραιωθεί, η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται σε επίπεδα καταστροφικά για κάθε σύστημα του οργανισμού μας.

Να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός σακχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή κατά 25% ενώ η η ζάχαρη συνδέεται με τον καρκίνου του μαστού και τον καρκίνο του παγκρέατος. Φαίνεται επίσης ότι η υπερβολική ζάχαρη αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης