Εθνική Στρατηγική για την Ιατρική Εκπαίδευση – Πρώτη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής

Με αντικείμενο τον εθνικό σχεδιασμό εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, η νεοσυσταθείσα κοινή διυπουργική επιτροπή των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, πραγματοποίησε χθες Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 στο ΚΕΣΥ την εναρκτήρια συνεδρίασή της, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας, Μερόπης Τζούφη.

Σκοπός της επιτροπής είναι η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έρευνας για τους γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνολόγους και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, σε εναρμόνιση με την εθνική στρατηγική για την Υγεία και με τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αναλύθηκε το θεσμικό πλαίσιο και ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής, έγινε ιεράρχηση των θεμάτων που θα συζητηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις και συστάθηκαν οι πρώτες ομάδες εργασίας που θα εισηγηθούν και θα επεξεργασθούν τα τρέχοντα θέματα.

Η σύσταση της επιτροπής αυτής προβλέπεται στο αρ. 98 του ν.4486/17 και αποτελούσε αίτημα πολλών ετών, τόσο των Ιατρικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας, όσο και των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στη σύνθεση της Επιτροπής εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.

Συντονιστής έχει οριστεί ο καθηγητής Παθολογίας- Ρευματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αλ. Γαρύφαλλος ενώ την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας εκπροσωπούν οι Γενικοί Γραμματείς, κ.κ. Γ. Γιαννόπουλος και Γ. Αγγελόπουλος.

Πρόταση ΙΣΑ για την εκπαίδευση των γιατρών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, που είναι το θεσμικό όργανο των γιατρών, έχει προτείνει την ανάγκη οι Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες να διατηρήσουν την πλήρη επιστημονική, διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά τους, και ταυτόχρονα να συσταθεί ένα «διεταιρικό όργανο» από τις εν λόγω Εταιρείες Ειδικότητας.

Αφορμή για την πρόταση αυτή, αποτελεί το πόρισμα της ειδικής Επιτροπής, η οποία επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αφορά στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση καθώς και στις προτάσεις των Επιστημονικών Εταιρειών, και το οποίο ο ΙΣΑ απέστειλε στον υπουργό Υγείας΄Ανδρέα Ξανθό.

Ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει το προτεινόμενο σύστημα εκπαίδευσης άκρως συγκεντρωτικό, σημειώνοντας, ότι οι επιστημονικές Εταιρείες περιορίζονται μόνο σε γνωμοδοτικό ρόλο. Όλες οι διοικητικές και οργανωτικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, παραμένουν στο Υπουργείο και το ΚΕΣΥ.

Δείτε επίσης