Μια φθορίζουσα ουσία που εισάγεται με ένεση στο σώμα, κάνει τα νεύρα να λάμπουν και επιτρέπει έτσι στους γιατρούς να βλέπουν με ακρίβεια ακόμα και τα πιο μικρά και ευαίσθητα νεύρα στη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, αντί να βασίζονται μόνο στην εμπειρία τους ή στις ενδείξεις μιας οθόνης ηλεκτρομυογραφήματος. Η νέα τεχνική, που προς το παρόν δοκιμάζεται σε πειραματόζωα, μπορεί μελλοντικά να κάνει πολύ πιο ασφαλείς τις επεμβάσεις, χωρίς τον κίνδυνο πρόκλησης παράλυσης ή άλλης βλάβης κατά λάθος.
Η ουσία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης από αμερικανούς ερευνητές και, αν τα σχετικά τεστ αποδείξουν την αποτελεσματικότητά της, τότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι το ανάλογο με το να ξέρουν τα τεχνικά συνεργεία, πριν σκάψουν, πού ακριβώς βρίσκονται όλα τα υπόγεια καλώδια – και αυτά που θέλουν να βρουν και αυτά που δεν πρέπει να κόψουν κατά λάθος.
Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, υπό τον καθηγητή φαρμακολογίας και χημείας Ρότζερ Τσιεν, που παρουσίασαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology”, σύμφωνα με τη βρετανική “Ντέιλι Μέιλ”, ανακάλυψαν ένα πεπτίδιο που αποτελείται από ένα τμήμα πρωτεϊνης με αμινοξέα. Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα νεύρα των ζώων έλαμπαν, καθιστώντας ευδιάκριτα τα νεύρα από τους υπόλοιπους ιστούς του σώματος.
Η βελτίωση της όρασης με γυμνό μάτι, χάρη στον χρωματικό διαχωρισμό, είναι δεκαπλάσια, κάτι που θα καταστήσει πιο εύκολη τη δουλειά του νευροχειρουργού ή του χειρουργού που αφαιρεί ένα καρκινικό όγκο και δεν θέλει να κάνει ζημιά στα γειτονικά νεύρα (π.χ. η αφαίρεση όγκου στον προστάτη μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη μικρών νεύρων γύρω από τον προστατικό αδένα και σε στυτική δυσλειτουργία).
Η λάμψη των νεύρων αρχίζει δύο ώρες μετά την εισαγωγή της ουσίας και διαρκεί για οκτώ περίπου ώρες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν παρενέργειες. Το πεπτίδιο ήταν δυνατό να χρωματίσει ακόμα και κατεστραμμένα νεύρα, αρκεί να υπήρχε τροφοδοσία αίματος σε αυτά.
Οι επιστήμονες θα επιδιώξουν να βελτιώσουν το πεπτίδιο πριν κάνουν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους. Ήδη έχουν αποδείξει, με πειράματα σε καλλιέργειες νευρικών ιστών στο εργαστήριο, ότι το πεπτίδιο κάνει λαμπερά και τα ανθρώπινα νεύρα.