Αλτσχάιμερ: Οι ασθενείς πάντα να παίρνουν τα φάρμακά τους

 Πολλοί ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ δεν πρέπει να εγκαταλείπουν την φαρμακευτική αγωγή, αλλά θα ωφεληθούν αν συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους, καθώς θα επιβραδύνουν τα συμπτώματά τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα.     Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Χάουαρντ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Κολλεγίου King’s του Λονδίνου, ανακοίνωσαν ότι οι ασθενείς που συνεχίζουν να παίρνουν το φάρμακο Aricept κατά της άνοιας (μια μορφή της οποίας είναι το Αλτσχάιμερ), εμφανίζουν βραδύτερη απώλεια της μνήμης τους.

Το εν λόγω φάρμακο συνήθως δεν συνταγογραφείται όταν οι ασθενείς είναι πια σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης.

Η πατέντα για το Aricept, που είναι ίσως το πιο ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο για ήπιου έως μέτριου επιπέδου Αλτσχάιμερ, έληξε πρόσφατα και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν φθηνότερα αντίγραφα (γενόσημα) με την ονομασία donepezil. Το φάρμακο αυτό είναι ένας αναστολέας της χολινεστεράσης και βγήκε στην αγορά το 1997 από την εταιρία Pfizer.

Οι βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι, με βάση τα ευρήματά τους, σχεδόν διπλάσιοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ παγκοσμίως θα έπρεπε να παίρνουν τέτοια φάρμακα. Οι συγκριτικές κλινικές δοκιμές σε ομάδα σχεδόν 300 ασθενών, οι οποίες περιλάμβαναν τη χρήση εικονικών φαρμάκων «πλασέμπο», καθώς και άλλων φαρμάκων κατά της άνοιας όπως το memantine (γνωστό με τις εμπορικές ονομασίες Ebixa και Namenda), έδειξαν ότι ναι μεν δεν κατέστη δυνατό να σταματήσει ο νοητικός εκφυλισμός των ασθενών, όμως επιβραδύνθηκε. Η ωφέλεια από το memantine ήταν ελαφρώς μικρότερη αλλά επίσης υπαρκτή.

«Για πρώτη φορά έχουμε σίγουρα και πειστικά στοιχεία ότι η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα μπορεί να συνεχίσει να βοηθά τους ασθενείς ακόμα και σε προχωρημένα στάδια», δήλωσε ο Χάουαρντ. Όπως είπε, ιδίως στην περίπτωση του Aricept (donepezil), υπήρχε κέρδος τεσσάρων έως 12 μηνών από άποψη καλύτερης μνήμης και μεγαλύτερων ικανοτήτων επικοινωνίας και εκτέλεσης διαφόρων καθημερινών λειτουργιών για όσους συνέχιζαν να παίρνουν το φάρμακο και δεν το σταματούσαν μετά την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ο Χάουαρντ συμβούλευσε τους γιατρούς να συνεχίζουν να χορηγούν donepezil στους ασθενείς και να προσθέτουν το memantine.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 35 εκατ. άτομα διεθνώς πάσχουν από άνοια και από αυτούς τα 18 εκατ. έχουν Αλτσχάιμερ, ενώ τα περιστατικά προβλέπεται ότι θα αυξάνονται συνεχώς, φθάνοντας τα 66 εκατ. το 2030 και τα 115 εκατ. το 2050.

Δείτε επίσης