Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο σκέφτονται ότι θέλουν να κινηθούν, αλλά δεν μπορούν, εξαιτίας κάποιας αναπηρίας. Σε περίπου 20 χρόνια, ωστόσο, χάρη στη βιοηλεκτρονική και τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα, η σκέψη «θέλω να κουνήσω το χέρι μου» φαίνεται ότι θα αρκεί για να τεθεί ένα προσθετικό άκρο σε κίνηση, ακόμη και στην περίπτωση παραπληγίας, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Γεώργιος Μαλλιάρας, επικεφαλής του Τμήματος Βιοηλεκτρονικής του Κέντρου Μικροηλεκτρονικής (BEL) της Ecole Nationale Supérieure des Mines de Saint Etienne, με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο του επιστημονικού πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY 2012.
«Το επόμενο ‘κύμα’ στη βιοηλεκτρονική θα είναι οι συσκευές που θα διαβάζουν τη σκέψη και θα κινούν προσθετικά άκρα, αξιοποιώντας τη νευρωνική δραστηριότητα, αλλά η εξέλιξη αυτή [και η ευρύτερη εφαρμογή της στην πράξη] ανήκει ακόμη βαθύτερα στο μέλλον, καθώς απαιτείται να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στις νευροεπιστήμες, τη μηχανική και άλλα πεδία.
Όταν μια εφαρμογή αφορά τους ανθρώπους, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να γίνονται πολλά πειράματα, πριν αυτή περάσει στην πράξη», υπογράμμισε ο καθηγητής, σημειώνοντας πάντως ότι γίνονται σημαντικά βήματα.
Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση του «Penn Center for Brain Injury and Repair» στις ΗΠΑ, όπου προσθετικό χέρι ετέθη σε κίνηση, χάρη σε εμφύτευμα και έναν υπολογιστή που ο ασθενής έφερε σε σάκο στην πλάτη του. Για να υπάρξουν ευρύτερες εφαρμογές, ωστόσο, η τεχνολογία αυτή πρέπει να δοκιμαστεί -όπως είπε- πολύ ακόμη, αλλά και να «ανοίξει» περαιτέρω, ώστε να έχει και πιο σύνθετη λειτουργία -για παράδειγμα να μπορεί να κινεί ταυτόχρονα ένα χέρι και ένα πόδι.