Καθοριστικά για τη γήρανση τα μιτοχόνδρια της μητέρας

Όπως έδειξε νέα μελέτη ερευνητών από τα ινστιτούτα Καρολίνσκα στη Σουηδία και Μαξ Πλανκ στη Γερμανία, τα γονίδια που λαμβάνουμε από τη μαμά μας καθορίζουν τον ρυθμό της γήρανσης.

Με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature» οι ειδικοί εξηγούν ότι αν και ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης, σημαντικό παράγοντα στον ρυθμό με τον οποίο πραγματοποιείται αυτή παίζουν οι αλλαγές και οι μεταλλάξεις που προκύπτουν στα μιτοχόνδρια, ή αλλιώς στα ενεργειακά «εργοστάσια» των κυττάρων.

«Τα μιτοχόνδρια διαθέτουν το δικό τους γενετικό υλικό, στο οποίο πραγματοποιούνται μεταλλάξεις, οι οποίες επηρεάζουν την όλη διαδικασία της γήρανσης» αναφέρει ο δρ Νιλς-Γκέραν Λάρσον από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα και κύριος ερευνητής στο τμήμα Βιολογίας της Γήρανσης του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. «Πολλαπλές μεταλλάξεις στα μιτοχόνδρια οδηγούν σε βλάβες που σταδιακά φρενάρουν την παραγωγή ενέργειας των κυττάρων» προσθέτει.

Γήρανση

Για πρώτη φορά, σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ειδικοί κατάφεραν να αποδείξουν ότι η διαδικασία της γήρανσης εκτός από τις συσσωρευμένες βλάβες στο μιτοχονδριακό DNA, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας, επηρεάζεται και από το γενετικό υλικό που κληρονομούμε από τη μητέρα μας.

«Το μιτοχονδριακό DNA της μητέρας μας φαίνεται ότι επηρεάζει και τους δικούς μας ρυθμούς γήρανσης» αναφέρει ο Λάρσον. «Αν για παράδειγμα, έχουμε κληρονομήσει από εκείνη μιτοχονδριακό γενετικό υλικό το οποίο έχει υποστεί αρκετές μεταλλάξεις, τότε θα γεράσουμε ταχύτερα».

Συνήθως, όπως εξηγεί ο επιστήμονας, οι βλάβες στο DNA περνούν από γενιά σε γενιά. Το μέγα ερώτημα παραμένει, κατά πόσο μέσω αλλαγών και παρεμβάσεων που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή μπορούμε να περιορίσουμε την επίδραση των συγκεκριμένων γενετικών βλαβών.

«Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στη διαδικασία της γήρανσης και αποδεικνύουν ότι τα μιτοχόνδρια παίζουν ρόλο-“κλειδί” σε αυτήν. Υπογραμμίζουν ακόμα τη σημασία του περιορισμού του αριθμού των εν λόγω μεταλλάξεων» καταλήγει ο ειδικός.

Δείτε επίσης