Η ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα είναι μια πάθηση που έχει κληρονομική βάση αλλά έχει σημασία και η διατροφή π.χ. η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ζωικών τροφών και φρουκτόζης μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα γιατί ανεβαίνει το ουρικό οξύ στο αίμα.
Το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα (υπερουριχαιμία) συνδέεται με την πάθηση αλλά όχι με απόλυτο τρόπο.
Η ουρική αρθρίτιδα δημιουργείται με τη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος μέσα στην άρθρωση. Στο 50% των περιπτώσεων, η πάθηση εμφανίζεται ως οξεία αρθρίτιδα στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, κάτι που προκαλεί πόνο. Οι έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι το 90% των ασθενών με αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα δεν εκδηλώνουν ποδάγρα. Αντίθετα, άλλοι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν ουρική αρθρίτιδα, χωρίς να έχουν αυξημένο ουρικό οξύ. Προφανώς τη διαφορά κάνουν λόγοι που σχετίζονται με την κληρονομικότητα.
Όπως δείχνει τώρα μια μεγάλη μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of the Rheumatic Diseases», η ουρική αρθρίτιδα έχει, εν μέρει, κληρονομική βάση.
Κληρονομικότητα και νερό
Η υψηλότερη συχνότητα της πάθησης στον κόσμο παρατηρείται στην Ταϊβάν. Οι επιστήμονες προχώρησαν σε ανάλυση στοιχείων για ολόκληρο τον πληθυσμό της Ταϊβάν που είναι περίπου 23 εκατομμύρια. Και εξετάζονται 4,2 εκατομμύρια οικογένειες όπου κάποιο μέλος είχε εμφανίσει ουρική αρθρίτιδα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πάθηση έχει, εν μέρει, κληρονομική βάση.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας είναι διπλάσιος σε άτομα των οποίων οι γονείς τους επίσης έχουν εκδηλώσει την ασθένεια. Μάλιστα, στην περίπτωση των διδύμων, ο κίνδυνος για ποδάγρα τον έναν δίδυμο όταν ο άλλος έχει ήδη εκδηλώσει την πάθηση είναι οκταπλάσιος σε σχέση με αυτόν που υπάρχει στο γενικό πληθυσμό.
Συγχρόνως η μελέτη έδειξε ότι η νόσος επηρεάζεται αρκετά από τη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την υποψία ότι η ουρική αρθρίτιδα αποτελεί “οικογενειακή υπόθεση”», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τσανγκ Φου Κουό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κληρονομικότητα ευθύνεται για το 33% των περιπτώσεων ποδάγρας στους άνδρες και για το 20% των περιπτώσεων στις γυναίκες. Να σημειωθεί ότι η ουρική αρθρίτιδα είναι πιο συχνή τους άνδρες παρά στις γυναίκες (η αναλογία ανδρών – γυναικών είναι 5 προς 1).
Πάντως, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ποδάγρας. Ωστόσο, η σπουδαιότερη καθημερινή συμβουλή για την αντιμετώπιση της νόσου είναι η άφθονη κατανάλωση νερού. Μετά από επαρκή ενυδάτωση, μειώνεται το ουρικό οξύ τις επόμενες δύο μέρες.
Σχεδόν το 90% των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα στις δυτικές χώρες πάσχει και από κάποιο άλλο νόσημα όπως υπέρταση, διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, και χρόνια νεφροπάθεια.