Σύμφωνα με μια αυστραλιανή έρευνα, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών (σε σχέση με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά), όπως να γεννηθούν πρόωρα ή να πεθάνουν κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μάικλ Ντέιβις του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό “PLoS One” αναλύοντας πάνω από 300.000 γεννήσεις στο διάστημα 1986- 2002 στη Βόρεια Αυστραλία. Η έρευνα έδειξε ότι οι πρόωροι τοκετοί αποτελούσαν το 4,7% στις περιπτώσεις γυναικών που είχαν συλλάβει φυσιολογικά, ενώ το ποσοστό ανέβαινε στο 8% στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα ποσοστά θανάτου των παιδιών λίγο μετά τη γέννησή τους, ήταν 0,3% για τη φυσιολογική σύλληψη και 0,5% για την εξωσωματική.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γεννήσεις που εξετάστηκαν δεν ήταν οι πλέον πρόσφατες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πρόοδοι στην τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης που ενδεχομένως να μειώνουν τις επιπλοκές. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο πρόωρος τοκετός μπορεί να αποτραπεί με την κατάψυξη των εμβρύων πριν την εμφύτευσή τους στη μήτρα (κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα πλέον).
Δύο οι αιτίες
Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν πως τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους εξαιτίας και άλλων λόγων, για παράδειγμα εξαιτίας προβλημάτων υγείας ή προχωρημένης ηλικίας των γονέων τους.
Όπως είπε ο Ντέιβις, «κατά πάσα πιθανότητα, παίζουν ρόλο και οι δύο παράγοντες, τόσο η εξωσωματική τεχνική, όσο και οι γονείς». Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών, που επίσης έχουν διαπιστώσει αυξημένο κίνδυνο υγείας και πρόωρου θανάτου των «παιδιών του σωλήνα».
Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης, το οποίο χρειάζεται επιβεβαίωση, ήταν από μια ομάδα γυναικών που είχαν διαγνωστεί ως “άγονες”, αλλά στη συνέχεια απέκτησαν μωρά με εξωσωματική. Τα μωρά που γεννήθηκαν σε αυτές τις γυναίκες τα πήγαν πολύ χειρότερα, έχοντας 250 γραμμάρια λιγότερο βάρος από το φυσιολογικό. Γι’ αυτά τα μωρά, ο κίνδυνος θνησιμότητας ήταν σχεδόν επτά φορές μεγαλύτερος.