Αστιγματισμός

astigmatismos

Ο αστιγματισμός προκαλείται από την ανομοιόμορφη καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα, ο οποίος αδυνατεί να εστιάσει ομοιόμορφα το φως που εισέρχεται στο μάτι και δημιουργεί παραμορφωμένη, θολή όραση.

Ο αστιγματισμός είναι ένα διαθλαστικό πρόβλημα που προκαλείται από ανομοιόμορφη καμπυλότητα του κερατοειδούς χιτώνα.

Σε ένα φυσιολογικό μάτι ο θόλος του κερατοειδούς χιτώνα κάμπτεται ομοιόμορφα και ομαλά προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε ένα αστιγματικό μάτι ο κερατοειδής χιτώνας έχει συνήθως περιοχές που είναι πιο απότομες ή λιγότερο απότομες από το φυσιολογικό θολώνοντας έτσι μόνο μέρος από αυτό που βλέπετε. Σε μερικές περιπτώσεις ο αστιγματισμός προκαλείται από ανωμαλίες του φακού μέσα στο μάτι και ο κερατοειδής χιτώνας είναι φυσιολογικός.

Ο αστιγματισμός υπάρχει συνήθως από τη γέννηση και μπορεί να συνδυάζεται με μυωπία ή υπερμετρωπία. Η πάθηση μένει συνήθως σταθερή, χωρίς να βελτιώνεται ή να χειροτερεύει με την ηλικία. Μερικές φορές ο αστιγματισμός αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό του ματιού, ασθένεια ή εγχείρηση.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Μέρη του οπτικού σας πεδίου είναι αλλοιωμένα.
  •  Κάθετες, οριζόντιες ή διαγώνιες γραμμές φαίνονται θολές.

Κατηγορίες

Ο αστιγματισμός μπορεί να διαιρεθεί στις παρακάτω κατηγορίες:

Απλός μυωπικός αστιγματισμός όταν η μια εστιακή γραμμή βρίσκεται πάνω στον αμφιβληστροειδή και η άλλη μπροστά από αυτόν (μυωπική)

Σύνθετος μυωπικός αστιγματισμός όταν και οι δύο εστιακές γραμμές βρίσκονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή.

Απλός υπερμετρωπικός αστιγματισμός όταν η μια εστιακή γραμμή βρίσκεται πάνω στον αμφιβληστροειδή και η άλλη πίσω από αυτόν (υπερμετρωπική)

Σύνθετος υπερμετρωπικός αστιγματισμός όταν και οι δύο εστιακές γραμμές βρίσκονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.

Μικτός αστιγματισμός όταν η μια εστιακή γραμμή βρίσκεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και η άλλη πίσω από αυτόν. Σ’αυτήν την περίπτωση συνεπώς ο οφθαλμός είναι μυωπικός στον ένα μεσημβρινό και υπερμετρωπικός στον άλλο.

Θεραπεία

Ο μικρός αστιγματισμός μπορεί να μην προκαλεί σημεία ή συμπτώματα. Η πάθηση συνήθως αναγνωρίζεται κατά τη διάρκεια μίας εξέτασης του ματιού.

Ο αστιγματισμός θεραπεύεται με ένα κυλινδρικό διορθωτικό φακό που διορθώνει την ανομοιόμορφη καμπυλότητα του αμφιβληστροειδούς.

Οι σκληροί φακοί επαφής που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση της μυωπίας και της υπερμετρωπίας διορθώνουν επίσης τον αστιγματισμό.

Μία άλλη επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση, για να σχηματιστεί σωστά η καμπυλότητα του αμφιβληστροειδούς. Η επέμβαση είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται, για να διορθωθεί η μυωπία και η υπερμετρωπία.

Δείτε επίσης