Σπασμοί (επιληψία) κροταφικού λοβού

im55555temporal lobe agesΟι επιληψίες του κροταφικού λοβού (temporal lobe epilepsy) είναι μία ομάδα διαταραχών στις οποίες οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα βιώνουν επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις που προκύπτουν από τον ένα ή και τους δύο κροταφικούς λοβούς του εγκεφάλου.

Ο κροταφικός λοβός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που εκτείνεται από τον κρόταφο σας μέχρι ακριβώς πίσω από το αφτί σας. Αν οι σπασμοί σχετίζονται με μεταβολή της συνείδησης, καλούνται επιπεπλεγμένοι εστιακοί σπασμοί.

Συμπτώματα

Πριν από τους σπασμούς του κροταφικού λοβού προηγείται συνήθως μία παράξενη αίσθηση (αύρα) που ακολουθείται με απώλεια της συναίσθησης ή της επαφής με το περιβάλλον για ένα 1 με 2 λεπτά.

Η σωματική εκδήλωση μπορεί να είναι μία απλή επαναλαμβανόμενη κίνηση, όπως το άνοιγμα – κλείσιμο των χειλιών, επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατάποσης ή μάζεμα των ρούχων. Οι κινήσεις αυτές καλούνται αυτοματισμοί. Μετά το τέλος των σπασμών μπορεί να πάρει από λεπτά μέχρι ώρες, για να επανέλθει η κανονική νοητική δραστηριότητα και μπορεί να μη θυμάστε τους σπασμούς.

Η αύρα, η οποία συνήθως προηγείται των σπασμών για δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά, εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως, με οσφρητικές, οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις. Η αύρα εκδηλώνεται επίσης ως τροποποιημένη αντίληψη, όπως deja vu ή επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις ή ξαφνικό αίσθημα ανησυχίας ή φόβου.

Οι σπασμοί προκαλούνται ορισμένες φορές από μία συγκεκριμένη διαταραχή στον κροταφικό λοβό, όπως ο ινώδης ιστός ή ο όγκος, αλλά συνήθως δεν υπάρχει ταυτοποιήσιμη αιτία. Οι χρόνιοι σπασμοί του κροταφικού λοβού είναι γνωστοί ως επιληψία του κροταφικού λοβού. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με επιπεπλεγμένους τμηματικούς σπασμούς έχουν επίσης μείζονες επιληπτικούς σπασμούς.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πριν τους σπασμούς σπινθηρισμοί χρωμάτων ή κενά σημεία στο πεδίο της όρασης σας (αύρα).
  • Παροδική απώλεια της συνείδησης.
  • Μια απλή, επαναλαμβανόμενη κίνηση, όπως άνοιγμα κλείσιμο των χειλιών.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα ζητήσει το ατομικό σας και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό. Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι συνήθως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) για τον έλεγχο ανώμαλης ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο, εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση διαταραχής της ισορροπίας των χημικών ουσιών και αξονική (CT) ή μαγνητική τομογραφία

(MRI) για τον έλεγχο δομικών ανωμαλιών του εγκεφάλου, που μπορεί να προκαλούν τους σπασμούς.

Πόσο σοβαρή είναι η επιληψία του κροταφικού λοβού; Οι σπασμοί από μόνοι τους δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς που σχετίζονται με πτώση. Οι σπασμοί που προκαλούν είτε απώλεια της συνείδησης είτε του ελέγχου μπορούν να είναι επικίνδυνοι, αν οδηγείτε αυτοκίνητο, κολυμπάτε, δουλεύετε σε μεγάλο ύψος ή χειρίζεστε συγκεκριμένους τύπους μηχανημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι διαταραχές των σπασμών μπορεί να απαιτούν περιορισμούς των σωματικών δραστηριοτήτων. Οι περιορισμοί όμως είναι συχνά προσωρινοί και πολλοί άνθρωποι με διαταραχές σπασμών είναι σε θέση να ζήσουν μία δραστήρια ζωή.

Βοηθάει να φοράτε βραχιόλι ιατρικής προειδοποίησης. Τα βραχιόλια αυτά δείχνουν ποιος θα πρέπει να ειδοποιηθεί, αν συμβούν σπασμοί, και τι φάρμακα πρέπει να χορηγηθούν.

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας των σπασμών είναι να εξαλείψει ή να μειώσει τους σπασμούς, να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες της θεραπείας και να σας επιτρέψει να ζήσετε μία φυσιολογική, υγιή ζωή. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση φαρμάκων, με εγχείρηση ή σε κάποιες περιπτώσεις με μια θεραπεία που καλείται διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Φάρμακα. Για να ελαχιστοποιηθούν οι σπασμοί, μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε τακτικά φάρμακα. Η επιλογή του φαρμάκου και η δοσολογία του απαιτεί ιατρική εκτίμηση και εξέταση. Τα φάρμακα αυτά μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ζάλη και καταστολή.

Εγχείρηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις σπασμών του κροταφικού λοβού, όπως όταν η αιτία των σπασμών μπορεί να εντοπιστεί σε μία περιοχή ενός από τους κροταφικούς λοβούς, μπορεί να συστηθεί επέμβαση, αν τα φάρμακα αποτύχουν να ελέγξουν ικανοποιητικά τους σπασμούς. Η εγχείρηση είναι γενικώς πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται νωρίς, μετά την έναρξη της θεραπείας, όταν τα πρώτα δύο φάρμακα αποτύχουν να ελέγξουν τους σπασμούς.

Για να δείτε αν είστε υποψήφιος για χειρουργική θεραπεία, χρειάζεται εκτίμηση σε ένα εξειδικευμένο κέντρο επιληψίας. Για την εκτίμηση απαιτείται γενικά μία MRI, ένα ΗΕΓ καθώς επίσης και νοσηλεία, ώστε να μπορέσουν να καταγραφούν οι σπασμοί σας με μία βιντεο­κάμερα.

Βελτιωμένες χειρουργικές τεχνικές έχουν οδηγήσει σε ποσοστά επιτυχίας μέχρι και 95% σε σωστά επιλεγμένες περιπτώσεις. Το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από τον τύπο των σπασμών, την αιτία τους και το αν υπάρχουν άλλες διαταραχές του εγκεφάλου. Ως επιτυχία ορίζεται η πλήρης απαλλαγή από τους σπασμούς ή η ύπαρξη μόνο αύρας, που ουσιαστικά δε σας εμποδίζει στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η εγχείρηση για τη θεραπεία των σπασμών φέρει συγκεκριμένους κινδύνους. Αν και σπανίως, είναι πιθανό να προκύψουν από την εγχείρηση νέα νευρολογικά προβλήματα.

Διέγερση πνευμονογαστρικού νεύρου. Μία συσκευή που καλείται διεγέρτης του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να αποτελεί μία επιλογή, αν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά ή αν προκαλούν σοβαρές παρενέργειες και η εγχείρηση δεν ενδείκνυται. Η πιθανότητα εντυπωσιακού ελέγχου των σπασμών του κροταφικού λοβού με τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι μόνο 4 – 5%, αλλά το 50% των ατόμων εμφανίζουν μείωση των σπασμών τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Δείτε επίσης