O ύπνος το μεσημέρι, όταν διαρκεί πάνω από μία ώρα την ημέρα, αποτελεί ένδειξη ότι ένας άνθρωπος μπορεί να πάσχει από τύπου 2 διαβήτη, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη που διεξάγεται στο Μόναχο.
Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη διαφύλαξη της υγείας, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ, είτε εξαιτίας του πολυάσχολου τρόπου ζωής τους είτε επειδή αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου. Και αρκετοί προσπαθούν να αναπληρώσουν το χαμένο ύπνο φροντίζοντας να κοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας, συνήθως το μεσημέρι.
Ο διαβητολόγος Yamada Tomahide, ερευνητής στο Τμήμα Διαβήτη & Μεταβολικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου του Τόκιο και οι συνεργάτες του θέλησαν να μάθουν αν η συνήθεια αυτή μπορεί να επηρεάζει την μεταβολική υγεία του οργανισμού και σε ποιο βαθμό.
Έτσι, ανέλυσαν 21 προηγούμενες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 307.237 άτομα. Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 60 λεπτά κάθε μεσημέρι δεν διέτρεχαν αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο, εν αντιθέσει με όσους κοιμόντουσαν περισσότερο από 60 λεπτά. Οι άνθρωποι της δεύτερης κατηγορίας είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Πιθανές αιτίες
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί συσχετίζεται ο μεσημβρινός ύπνος με τον τύπου 2 διαβήτη, αλλά μία πιθανή εξήγηση είναι η υπνική άπνοια: οι άνθρωποι με πρόβλημα βάρους που αποτελούν την κύρια ομάδα υψηλού κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη, συχνά έχουν και άπνοια ύπνου όταν κοιμούνται το βράδυ με συνέπεια να έχουν υπνηλία την ημέρα.
Η υπνική άπνοια από μόνη της αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ η υπνηλία που την χαρακτηρίζει μπορεί να ωθεί τους πάσχοντες να κοιμούνται αρκετά το μεσημέρι επειδή νιώθουν κουρασμένοι.
Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ το μεσημέρι είναι κουρασμένοι επειδή απλά δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ. Όμως, η έλλειψη ύπνου είναι γνωστό ότι ανεβάζει το στρες και οδηγεί σε κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που επίσης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Υπάρχει τέλος η περίπτωση όσοι εκδηλώνουν υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας να είναι λιγότερο υγιείς ή να βρίσκονται στα πρώτα στάδια του διαβήτη τύπου 2. Είναι γνωστό ότι ένα από τα συμπτώματα του διαβήτη είναι η κούραση – επειδή η γλυκοζη δυσκολεύεται να εισέλθει στα μυικά κύτταρα, υπάρχει έλλειψη ενέργειας.
«Υπάρχουν πλέον πολλά επιστημονικά στοιχεία που συσχετίζουν τις διαταραχές ύπνου με τον διαβήτη τύπου 2 και είναι πιθανό οι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένο σάκχαρο στο αίμα να ευθύνονται και για τον αυξημένο μεσημβρινό ύπνο», ανέφερε ο Naveed Sattar, καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.