Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο χρονικό όριο ζωής του ανθρώπου είναι τα 115 έτη. Τώρα όμως, πέντε μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications Arising συμπεραίνουν ότι δεν υπάρχει αυτό το ανώτατο όριο στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Αλλά, αν πράγματι υπάρχει όριο, αυτό δεν έχει βρεθεί ή οι άνθρωποι δεν το έχουν φθάσει ακόμη.
Ο μακροβιότερος άνθρωπος –με βάση τα γνωστά στοιχεία- ήταν η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών. Τον περασμένο Απρίλιο πέθανε στα 117 της η Έμα Μορένο, η Ιταλίδα που θεωρείτο ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Επιστήμονες του McGill University, στον Καναδά, με επικεφαλής τον βιολόγο Siegfried Hekimi, ανέλυσαν στοιχεία για τους μακροβιότερους ανθρώπους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, κάθε έτος μετά το 1968 και διαπίστωσαν ότι δεν έχει πάψει να αυξάνεται το μέγιστο προσδόκιμο ζωής. «Αν προβάλουμε στο μέλλον τις υπάρχουσες τάσεις, μπορούμε να δείξουμε ότι τόσο η μέγιστη όσο και η μέση διάρκεια ζωής μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται για καιρό στο προβλεπτό μέλλον», ανέφερε ο Hekimi.
Ο ίδιος τόνισε πως είναι αδύνατο να γίνει πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να ζουν οι άνθρωποι στο μέλλον. «Είναι πολύ δύσκολο να μαντέψει κανείς. Πριν από 300 χρόνια, όταν πολλοί άνθρωποι ζούσαν σύντομες ζωές, αν κάποιος έλεγε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάποτε θα πλησίαζαν τα 100, θα τον περνούσαν για τρελό» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Jim Vaupel του Κέντρου Βιοδημογραφίας της Γήρανσης Μαξ Πλανκ-Οντένσε στη Δανία, «τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι αν υπάρχει οροφή στην ηλικία του ανθρώπου, αυτή είναι σίγουρα πάνω από τα 120, ίσως πολύ πιο πάνω, αν και πιθανότατα δεν υπάρχει κανένα όριο».
Οι επιστήμονες αυτών των μελετών συμφωνούν πως η διάρκεια ζωής του μέσου ανθρώπου θα συνεχίσει να αυξάνει, τόσο που είναι αδύνατο να προβλεφθεί. Θεωρούν ότι οι νέες εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία, στη γενετική και στα φάρμακα μπορεί να χαρίσουν αρκετά χρόνια στη ζωή των ανθρώπων του μέλλοντος. Σύμφωνα με ένα σενάριο, ο γηραιότερος άνθρωπος μπορεί να έχει φθάσει τα 150 χρόνια το έτος 2300.
Περιορισμένη η υγιής ζωή;
Πάντως, ο μοριακός γενετιστής Jan Vijg του Κολεγίου Ιατρικής «Άλμπερτ Αϊνστάιν» της Νέας Υόρκης, που ήταν επικεφαλής της μελέτης του 2016, δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με κανένα από τα επιχειρήματα των επικριτών του και επιμένει ότι τα 115 χρόνια είναι περίπου η “οροφή”. Πέρυσι ο Vijg είχε δηλώσει: “Είναι σχεδόν αδύνατο να ζήσει κάποιος πέρα από αυτή την ηλικία. Θα χρειάζονταν 10.000 πλανήτες σαν τον δικό μας για να βρούμε κάποιον που θα ζήσει έως τα 125 –μια πολύ μικρή πιθανότητα. Από εδώ και πέρα, οι άνθρωποι δεν θα ξεπερνάνε τα 115».
Σύμφωνα με την έρευνα του Vijg, η σταδιακή βελτίωση στην επιβίωση έχει εμφανίσει μια επιβράδυνση τις τελευταίες δεκαετίες (το αποκορύφωμα ήταν περίπου το 1980). Ενώ έχει καταγραφεί μια διαχρονική βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου από τα 70 έως τα 100 έτη, μετά τα 100 η βελτίωση μειώνεται δραστικά. Ο ερευνητής επικρίνει τους συναδέλφους του διότι απλούστατα αρνούνται να συμβιβασθούν με τη θνητότητά τους.
Ορισμένοι ειδικοί που δεν έχουν εμπλακεί στη διαμάχη, λένε ότι οι επικρίσεις που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications Arising δεν ακυρώνουν τον ισχυρισμό ότι η ανθρώπινη διάρκεια ζωής έχει ανώτατο όριο. “Το γεγονός είναι ότι βλέπουμε έναν πολύ μικρό αριθμό ηλικιωμένων να ξεπερνά το σημερινό όριο ζωής”, ανέφερε ο Jay Olshansky, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Illinois στο Σικάγο.
Ο Olshansky είπε πως τελικά οι άνθρωποι έχουν μια ημερομηνία λήξης – ακόμα κι αν οι μελλοντικές παρεμβάσεις κατά της γήρανσης καταφέρνουν να πιέσουν το όριο. “Δεν έχει σημασία αν το ανώτατο όριο ηλικίας είναι 115, 118, ή 120. Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε τους εαυτούς μας να ζήσουν περισσότερο, θα πρέπει να προσπαθούμε μόνο να παρατείνουμε την περίοδο της υγιούς ζωής”.