Η υποκατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές ρίχνει τη χοληστερόλη

Η υποκατάσταση μιας ή δύο μερίδων ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές πρωτεΐνες κάθε μέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση της χοληστερόλης σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Heart Association από Καναδούς ερευνητές.

Πρόκειται για μια ανασκόπηση 112 κλινικών δοκιμών, στις οποίες οι άνθρωποι υποκαθιστούσαν ζωικές πρωτεΐνες με φυτικές στη διατροφή τους για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Τα οφέλη για την υγεία θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερα εάν συνδυαστούν οι φυτικές πρωτεΐνες με άλλα τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερόλη όπως οι υδατοδιαλυτές φυτικές ίνες από βρώμη, κριθάρι και ψύλλιο καθώς και οι φυτικές στερόλες, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτες John Sievenpiper από το Clinical Nutrition and Risk Modification Centre του St. Michael’s Hospital.

Ο Sievenpiper ανέφερε ότι η αντικατάσταση μιας έως δύο μερίδων ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές πρωτεΐνες καθημερινά – κυρίως σόγιας, ξηρών καρπών και οσπρίων (αρακάς, φασόλια, φακές και ρεβίθια)  θα μπορούσε να μειώσει τους κύριους δείκτες χοληστερόλης κατά περίπου 4%.

“Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά επειδή οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική τρώνε λίγες φυτικές πρωτεΐνες, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία εδώ να κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στη διατροφή μας και να έχουμε οφέλη για την υγεία”, δήλωσε ο Sievenpiper.

Και πρόσθεσε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της μείωσης της χοληστερόλης από μεμονωμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων, αλλά ότι η παρούσα μελέτη εξέτασε τα οφέλη από την υποκατάσταση ζωικών πρωτεϊνών από φυτικές.

Οι περισσότερες από τις τυχαιοποιημένες μελέτες εξέτασαν πρωτεΐνες σόγιας που αντικατέστησαν τις γαλακτοκομικές πρωτεΐνες. Από τις 112 δοκιμές, οι 94 χρησιμοποίησαν τη σόγια ως μόνη φυτική πρωτεΐνη και οι 74 χρησιμοποίησαν τα γαλακτοκομικά ως μόνη ζωική πρωτεΐνη. Είναι ωστόσο πιθανόν κάποιες από αυτές που χρηματοδοτήθηκαν από τον κλάδο παραγωγής σόγιας να έχουν καταλήξει σε μεροληπτικά αποτελέσματα.

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση της αντικατάστασης της ζωικής πρωτεΐνης με φυτική πρωτεΐνη σε τρεις βασικούς δείκτες για τη χοληστερόλη:

  • Στην LDL ή “κακή” χοληστερόλη, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Η μείωση ήταν κατά μέσο όρο 0,16 mmol/L  (από 0,12 μέχρι 0,20 mmol/L). Σε ποσοστό η μείωση ήταν 3-5%.
  • Στην μη HDL-C (δηλαδή στο σύνολο της χοληστερόλης που δεν είναι “καλή”). Η μείωση ήταν κατά μέσο όρο 0,18 mmol/L  (από 0,14 μέχρι 0,22 mmol/L). Σε ποσοστό η μείωση ήταν 3-5%.
  • Στην απολιποπρωτεΐνη Β (πρόκειται για τις πρωτεΐνες της “κακής” χοληστερόλης). Η μείωση ήταν κατά μέσο όρο 0,05 g/L  (από 0,03 μέχρι 0,06 g/L). Σε ποσοστό η μείωση ήταν περίπου 5%.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε δείξει το 2003 ότι μια διατροφή που συνδυάζει τρόφιμα τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη (συμπεριλαμβανομένων των φυτικές πρωτεΐνες από σόγια, όσπρια και ξηρούς καρπούς) μαζί με φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες μειώνει την  LDL χοληστερόλη σε επίπεδα συγκρίσιμα με τη λοβαστατίνη (28,6% με τη διατροφή και 30,9% με τη στατίνη) σε 4 εβδομάδες (1).

Να σημειωθεί ότι η καρδιαγγειακή νόσος αντιπροσωπεύει το 48% των θανάτων παγκοσμίως  που οφείλονται σε μη μεταδοτικές ασθένειες και παραμένει η πρώτη αιτία θνησιμότητας. Η αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής με σκοπό μη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης και της θεραπείας.

Πηγή: Siying S. Li, Sonia Blanco Mejia, Lyubov Lytvyn, Sarah E. Stewart, Effie Viguiliouk, Vanessa Ha, Russell J. de Souza, Lawrence A. Leiter, Cyril W. C. Kendall, David J. A. Jenkins, John L. Sievenpiper. Effect of Plant Protein on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta‐Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association, 2017; 6 (12).

Δείτε επίσης