Ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά στους εξωτερικούς χώρους απ’ ό,τι στο εργαστήριο

Οι νευροεπιστήμονες βρήκαν διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα ανάλογα με το αν οι βρισκόμαστε σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταγράψουν την εγκεφαλικής δραστηριότητας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας φορητό εξοπλισμό.

“Υπάρχουν διαφορές όταν κάνουμε κανονικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως ιππασία και ποδήλατο”, εξήγησε ο Kyle Mathewson, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας στο University of Alberta.

Ο Mathewson και η ερευνητική ομάδα του έβαλαν ειδικό εξοπλισμό σε άτομα που οδηγούσαν ποδήλατο σε εξωτερικούς χώρους. Είχαν πραγματοποιήσει προηγουμένως το ίδιο πείραμα σε στατικά ποδήλατα στο εργαστήριο.

“Η ύπαιθρος αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα”, δήλωσε η Joanna Scanlon, μεταπτυχιακή φοιτήτρια που συμμετείχε στη μελέτη.

Και πρόσθεσε: “Εκτός από τη διαίρεση της προσοχής μεταξύ του έργου και της ποδηλασίας, παρατηρήσαμε ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανίχνευση και την αντίληψη των πληροφοριών ήταν διαφορετική όταν ήταν σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος ενεργεί με τρόπο που αντισταθμίζει τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα που μας προκαλούν απόσπαση της προσοχής”.

Η μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος διεγείρεται από ερεθίσματα, όπως είναι οι ήχοι και τα αξιοθέατα, όταν εκτελούμε το ίδιο έργο σε εξωτερικούς χώρους σε σύγκριση με το εσωτερικό ενός εργαστηρίου.

“Αν κατανοήσουμε στο τι οι άνθρωποι δίνουν προσοχή στον πραγματικό κόσμο, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το μυαλό μας”, δήλωσε η Scanlon. “Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να κάνουμε ορισμένους χώρους πιο ασφαλείς, όπως π.χ. τους δρόμους”.

“Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτά τα ευρήματα για την επίλυση θεμάτων στην κοινωνία μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καταλαβαίνουμε το πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί στον κόσμο όπου οι άνθρωποι πραγματικά ζουν, εργάζονται και παίζουν”, δήλωσε ο Mathewson, συμπληρώνοντας ότι σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο προέρχεται από μελέτες που έγιναν σε πολύ αυστηρά ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές σκοπεύουν θα διερευνήσουν πώς το φαινόμενο αυτό διαφέρει σε υπαίθρια περιβάλλοντα με ποικίλους βαθμούς απόσπασης της προσοχής, όπως μια ήσυχη διαδρομή και ένας πολυάσχολος δρόμος.

Πηγή: Taking off the training wheels: Measuring auditory P3 during outdoor cycling using an active wet EEG system.

Δείτε επίσης