Η ομάδα αίματος μηδέν σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στους ασθενείς που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Critical Care.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ανακαλύφθηκαν οι ομάδες αίματος από τον Karl Landsteiner, μελετήθηκαν ευρέως σε σχέση με τις ασθένειες και τις μεταγγίσεις αίματος. Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι ο τύπος αίματος τροποποιεί τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο τραυματισμός των νεφρών και ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός.
Οι μελέτες έχουν εμπλέξει τις διαφορές στις ομάδες αίματος στον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αιμοστατικών διαταραχών και της αιμορραγίας. Η εμφάνιση φλεβικού θρομβοεμβολισμού είναι πιο σπάνια σε άτομα με τύπο αίματος 0.
Στην παρούσα μελέτη, ο τύπος αίματος 0 συσχετίστηκε με υψηλότερη θνησιμότητα σε ασθενείς με σοβαρό τραύμα και μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα αποτελέσματα. Η αιμορραγία είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με τραύμα και μπορεί να επιδεινώσει την έκβαση ενός τραυματικού εγκεφαλικού τραύματος λόγω της αύξησης της ενδοκρανιακής αιμορραγίας.
Ο παράγοντας von Willebrand
Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιατρική και Οδοντιατρικής στο Τόκυο αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν 901 Ιάπωνες ασθενείς που είχαν δεχθεί επείγουσα ιατρική φροντίδα την περίοδο 2013-2016 και παρατήρησαν ότι, όσοι είχαν υποστεί σοβαρό τραυματισμό που είχε συντελέσει σε μακροχρόνια αναπηρία ή θάνατο και είχαν ομάδα αίματος Ο είχαν 28% θνησιμότητα, συγκριτικά με το 11% για ασθενείς με άλλες ομάδες αίματος.
«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ομάδα αίματος Ο μπορεί να αποτελεί πιθανό παράγοντα κινδύνου για αιμορραγία. Η απώλεια αίματος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με σοβαρά τραύματα, αλλά έρευνες μεταξύ των διαφορετικών ομάδων αίματος και του κινδύνου θανάτου λόγω τραυματισμού είναι ελάχιστες. Θελήσαμε λοιπόν να ελέγξουμε την θεωρία κατά πόσο η επιβίωση μετά από τραυματισμό επηρεάζεται από τις διαφορετικές ομάδες αίματος», είπε ο Wataru Takayama.
Οι ασθενείς με ομάδα αίματος μηδέν έχει διαπιστωθεί ότι έχουν 25-30% χαμηλότερα επίπεδα του παράγοντα von Willebrand, ενός παράγοντα πήξης του αίματος, συγκριτικά με άτομα με άλλες ομάδες αίματος. Τα χαμηλά επίπεδα του παράγοντα von Willebrand μπορεί να σχετίζονται με μεγαλύτερη αιμορραγία.
Οι ερευνητές είπαν ότι ένα χαμηλό επίπεδο του συγκεκριμένου παράγοντα πήξης του αίματος μπορεί να αποτελεί και την αιτία του υψηλότερου ποσοστού θνησιμότητας των ασθενών με τραύματα και ομάδα αίματος Ο.
“Τα αποτελέσματα της μελέτης εγείρουν ερωτήματα για τις επείγουσες μεταγγίσεις αίματος της ομάδας μηδέν σε ασθενείς με σοβαρά τραύματα και πως αυτό επηρεάζει την αιμόσταση, τη διαδικασία που ανακόπτει την αιμορραγία. Είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα του θέματος για να δούμε αν τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να συντελέσουν στην ανάπτυξη καλύτερων θεραπευτικών στρατηγικών για τους σοβαρά τραυματίες”, είπε ο Takayama.