Μελέτη που έγινε σε ποντίκια αναφέρει ότι η χρόνια έκθεση σε αρσενικό παρεμποδίζει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology.
Το αρσενικό είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται εκ φύσεως στο χώμα, στα φυτά και στο νερό, σε μικρές ποσότητες. Η τροφή που περιέχει το περισσότερο αρσενικό είναι το ρύζι.
Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα περιβαλλοντικού αρσενικού συνδέεται με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας ενώ η κατάποση μεγάλων δόσεων μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών – εκτίθενται σε μη ασφαλή επίπεδα μόλυνσης με αρσενικό μέσω του νερού.
Ενώ τα υποτοξικά επίπεδα του αρσενικού μπορεί να μην είναι θανατηφόρα, είναι επικίνδυνα και οι ερευνητές θεωρούν ότι “ο κίνδυνος που παρουσιάζει το αρσενικό για την υγεία πιθανότατα υποτιμάται”.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε αρσενικά ποντίκια που εκτέθηκαν σε υποτοξικά επίπεδα αρσενικού για να προσομοιώσουν τη χρόνια έκθεση σε πόσιμο μολυσμένο νερό. Σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου, τα εκτεθειμένα σε αρσενικό ποντίκια εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος λόγω μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης κατά τη διάρκεια των πρώτων φάσεων δοκιμής ανοχής γλυκόζης.
Η ινσουλίνη είναι η κύρια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στους ιστούς του σώματος. Οι βλάβες στην έκκριση ινσουλίνης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.
Παρά τα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης που απελευθερώθηκαν μετά την έκθεση σε αρσενικό, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στη φλεγμονή του παγκρέατος ή τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας (βήτα κύτταρα).
Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 1, στον οποίο η παραγωγή ινσουλίνης είναι περιορισμένη λόγω καταστροφής των β-κυττάρων του παγκρέατος, το «αρσενικό προκαλεί δυσανεξία στη γλυκόζη μέσω διαταραχής της λειτουργίας των β-κυττάρων η οποία μεταβάλλει τη φυσιολογική σύζευξη της έκκρισης ερεθισμάτων», ανέφεραν οι ερευνητές.
Η γνώση του πώς το αρσενικό αλλάζει τη σηματοδότηση για την έκκριση ινσουλίνης είναι σημαντική σχετικά με τη διερεύνηση μελλοντικών στρατηγικών για τη μείωση του κινδύνου του διαβήτη, ανέφεραν οι ερευνητές.
Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται από το αρσενικό μπορεί να είναι αναστρέψιμος εάν εφαρμοστούν πολιτικές για τη μείωση στην περιβαλλοντική έκθεση.