Η έκθεση στο αρσενικό προκαλεί καρκίνο ακόμη και ύστερα από 40 χρόνια

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute δείχνει ότι το αρσενικό μπορεί να έχει μία από τις μεγαλύτερες λανθάνουσες καρκινογόνες περιόδους μεταξύ όλων των καρκινογόνων ουσιών. Μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση καρκίνου ακόμα και ύστερα από δεκαετίες αφότου έχει σταματήσει η υψηλή έκθεση σ’ αυτό το στοιχείο.

Παρακολουθώντας τα ποσοστά θνησιμότητας των ατόμων που εκτέθηκαν σε πόσιμο νερό το οποίο είχε μολυνθεί με αρσενικό σε μια περιοχή της Χιλής, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση του καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και των νεφρών ακόμη και 40 χρόνια αφότου τελείωσε η υψηλή έκθεση σε αρσενικό.

Το ανόργανο αρσενικό βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα υπόγεια ύδατα πολλών χωρών, δημιουργώντας ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους. Έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σε πληθυσμούς που έπιναν νερό μολυσμένο με αρσενικό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα έχει αποδείξει ότι το πόσιμο νερό που έχει μολυνθεί με αρσενικό προκαλεί καρκίνο του δέρματος και άλλους αρκετούς εσωτερικούς καρκίνους όπως στον πνεύμονα και την ουροδόχο κύστη.

Επίπτωση ακόμη και δεκαετίες αργότερα

Το νερό στην πόλη Αντοφαγάστα της βόρειας Χιλής (πληθυσμός περιοχής 442.570 άτομα) γνώρισε μια ξαφνική σημαντική αύξηση σε συγκεντρώσεις αρσενικού το 1958. Στη συνέχεια, ακολούθησε μείωση της έκθεσης των κατοίκων σε αρσενικό, όταν οι αρχές εγκατέστησαν ένα φυτό που τραβούσε το αρσενικό από το χώμα, το 1970.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά καρκίνου της βόρειας Χιλής με αυτά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας βρίσκοντας αυξημένο κίνδυνο ακόμα και 40 χρόνια μετά.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης και του νεφρού άρχισαν να αυξάνονται περίπου 10 χρόνια μετά την έναρξη των υψηλών εκθέσεων και έφτασαν στο ανώτατο όριο μετά 20 χρόνια μετά την έναρξη της μείωσης της έκθεσης. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, τα ποσοστά θνησιμότητας για αυτούς τους τύπους καρκίνου παρέμειναν υψηλά έως και 40 χρόνια μετά τη διακοπή της υψηλής έκθεσης.

Παρόλο που οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μελέτη τους, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη καθυστέρηση μεταξύ της έκθεσης σε αρσενικό και της εμφάνισης καρκίνων, καθιστά αυτό το στοιχείο ένα από τα σημαντικότερα καρκινογόνα μακράς διάρκειας στον άνθρωπο.

Τα ευρήματα προσθέτουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα καθυστέρησης, αλλά μπορούν επίσης να έχουν άμεσες συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Να σημειωθεί ότι η φυτό που τραβάει το περισσότερο αρσενικό από το έδαφος είναι το ρύζι, ενώ οι ποσότητες που περιέχει εξαρτώνται από την περιοχή και ορισμένα λιπάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Το 2014, ορισμένα προϊόντα πρωινού βρέθηκαν να ξεπερνούν τα νέα όρια αρσενικού που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση -μεταξύ αυτών ήταν το Rice Krispies και το Heinz Smooth Baby Rice της Kellogg’s. Το 58% των δοκιμασμένων δημητριακών υπερέβη το νέο όριο αρσενικού για τα μωρά και τα παιδιά.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού σε πολλές παιδικές τροφές. Δείτε ποιες τροφές περιέχουν το περισσότερο αρσενικό εδώ.

Δείτε επίσης