Κάθε πρόσθετος παλμός της καρδιάς ανά λεπτό σχετίζεται με 3% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιοδήποτε αιτία στους άνδρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Open Heart του British Medical Journal.
Τελικά, έχοντας έναν καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης 75 χτύπους ανά λεπτό (bpm) στη μέση ηλικία, υποδεικνύει διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι άνδρες με 75 καρδιακούς παλμούς το λεπτό και άνω στην ηλικία των 50 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες σε σύγκριση με εκείνους που έχουν 55 καρδιακούς παλμούς το λεπτό ή λιγότερο.
Διπλάσιος κίνδυνος
Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ υπό την καθοδήγηση του Salim Bary Barywani, του τμήματος μοριακής και κλινικής ιατρικής.
Φυσιολογικοί θεωρούνται οι καρδιακοί παλμοί όταν κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 ανά λεπτό στη μέση ηλικία, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Ένας χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός υποδεικνύει καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και συνολική φυσική κατάσταση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 798 άνδρες που γεννήθηκαν το 1943 και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο το 1993 σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, το άγχος και οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Τους έγινε επίσης ιατρικός έλεγχος ο οποίος περιελάμβανε τη μέτρηση του καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης.
Οι άνδρες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: Όσοι είχαν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας 55 bpm ή λιγότερο, αυτοί που είχαν 56 έως 65 bpm, αυτοί με 66 έως 75 bpm και αυτοί που είχαν πάνω από 75 bpm.
Ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης μετρήθηκε πάλι το 2003 και το 2014 για 654 και 536 άνδρες, αντίστοιχα, που ήταν ακόμα ζωντανοί και πρόθυμοι να συμμετάσχουν.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες με καρδιακό ρυθμό ηρεμίας 75 ετών ή άνω το 1993 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα 21 χρόνια σε σύγκριση με εκείνους που είχαν καρδιακό ρυθμό 55 bpm ή λιγότερο.
Επιθυμητός ο σταθερός καρδιακός ρυθμός
Η μελέτη βρήκε επίσης ότι έχοντας έναν σταθερό καρδιακό ρυθμό μεταξύ του 1993 και του 2003 -όταν οι άνδρες ήταν 50 έως 60 ετών- υπήρχε 44% χαμηλότερος κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 11 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων οι καρδιακοί ρυθμοί αυξήθηκαν στη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.
Οι άνδρες των οποίων οι καρδιακοί ρυθμοί το 1993 ήταν πάνω από 55 bpm ήταν πιο πιθανό να είναι καπνιστές και να κάνουν καθιστική ζωή. Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως υπέρταση ή παχυσαρκία.
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν μπορεί να αποδείξει την πραγματική αιτία των θανάτων ή των καρδιακών περιστατικών, δείχνει μόνο μια στατιστική συσχέτιση. Περιέλαβε άνδρες ορισμένης ηλικίας και μπορεί να μην ισχύει για τις γυναίκες.