Λάθος της Bayer η εξαγορά της Monsanto; Πτώση της μετοχής λόγω Roundup

Υποτίθεται ότι οι μεγάλες πολυεθνικές διαθέτουν υψηλή εταιρική νοημοσύνη αλλά πλήθος περιπτώσεων δείχνει ότι συχνά κάνουν λάθη που στη συνέχεια πληρώνουν ακριβά, μάλιστα δεν είναι λίγοι οι εταιρικοί κολοσσοί που έχουν εξαφανιστεί ακριβώς για τα λάθη τους.

Το μέλλον θα δείξει αν η έναντι 63 δισ. δολ. εξαγορά της Monsanto -της πιο κακόφημης εταιρείας του πλανήτη- από τη Bayer ήταν σωστή ή λαθεμένη. Για την ώρα, οι μέτοχοι της Bayer δυσπιστούν έναντι του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας αλλά δεν θέλουν κιόλας να τον διώξουν για να μην προκληθεί διοικητικό χάος. Το πρόβλημα μ’ αυτήν τη εξαγορά είναι ότι το ένα ζιζανιοκτόνο που περιέχει γλυφοσάτη, το Roundup, κατηγορείται για καρκίνο και η εταιρεία ίσως κληθεί να πληρώσει πολλά λεφτά για αποζημιώσεις.

Το εποπτικό συμβούλιο της Bayer AG, αγνόησε την ψήφο δυσπιστίας των μετόχων ενάντια στην ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Werner Baumann. Αρκετοί κορυφαίοι επενδυτές της γερμανικής εταιρείας είναι απογοητευμένοι με την απόφαση των μελών του συμβουλίου να στηρίξουν τον Baumann και τη στρατηγική του, που οδήγησε στην εξαγορά της Monsanto, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε μια 13ωρη συγκέντρωση στη Βόννη την περασμένη Παρασκευή, πάνω από το 55,5% των μετόχων ψήφισαν κατά της απαλλαγής του Baumann και άλλων διευθυντών από τις ευθύνες τους για την εξαγορά της Monsanto πέρυσι.

Παρόμοιες αποφάσεις αποτέλεσαν στο παρελθόν αφορμή για να οδηγηθούν Γερμανοί CEO στην έξοδο. Συνήθως, οι Γερμανοί μέτοχοι απολύουν το διοικητικό συμβούλιο με ψήφους πάνω από το 90% ωστόσο οτιδήποτε λιγότερο θεωρείται κηλίδα στη φήμη της διοίκησης. Οι συνεργαζόμενοι διευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche Bank εξαναγκάστηκαν πριν από χρόνια σε παραίτηση, όταν το 39% των επενδυτών αρνήθηκε να τους στηρίξει με μια παρόμοια ψηφοφορία.

Τώρα, ο Baumann είναι ο πρώτος CEO μιας εταιρείας εισηγμένης στο DAX που δεν έχει την πλειοψηφία των μετόχων εναντίον του. Ο Baumann παραμένει ακόμα διότι πολλοί από εκείνους που ψήφισαν εναντίον του και της ομάδας του δήλωσαν ότι δεν θέλουν να αποχωρήσει αυτή τη στιγμή από τη διοίκηση της Bayer διότι αυτό θα εισήγαγε μια κατάσταση πρόσθετου χάους.

Ένας εκπρόσωπος της Bayer δήλωσε ότι η απόφαση των μετόχων να μην εκκαθαρίσουν τη διοίκηση ήταν «μια νέα κατάσταση για εμάς», αλλά υπογράμμισε το γεγονός ότι οι επενδυτές είπαν επίσης ότι «δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση στην τρέχουσα διαχείριση».

Ο πρόεδρος της ιστορικής γερμανικής φαρμακευτικής, Werner Wenning, δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ψήφο και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των μετόχων το γρηγορότερο δυνατό. «Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δείχνουν ότι η συνέλευση των μετόχων ήθελε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» πρόσθεσε.

Η Bayer έχασε 35 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, λόγω κυρίως των επακόλουθων αγωγών που ισχυρίζονται ότι το κύριο συστατικό του Roundup – το ζιζανιοκτόνο της Bayer που αποκτήθηκε μέσω της Monsanto – προκαλεί καρκίνο. Οι αγωγές έχουν πολλαπλασιαστεί και έφταναν τις 13.400 υποθέσεις στις ΗΠΑ μέχρι τις 11 Απριλίου. Πρόσφατα, η Monsanto κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση 289 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν Αμερικανό που ισχυρίστηκε ότι τα ζιζανιοκτόνα της που περιέχουν γλυφοσάτη (glyphosate) του προκάλεσαν καρκίνο. Πρόκειται για μια υπόθεση ορόσημο, με τους ενόρκους ενός δικαστηρίου της Καλιφόρνιας να κρίνουν ότι η Monsanto γνώριζε ότι τα ζιζανιοκτόνα Roundup και RangerPro ήταν επικίνδυνα και δεν προειδοποίησε τους αγοραστές.

Η Bayer έχει υποσχεθεί να αγωνιστεί στα δικαστήρια δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η γλυφοσάτη προκαλεί καρκίνο.

H πορεία της μετοχής της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο οίκος αξιολόγησης των μετοχών Moody’s ανέφερε ότι αν οι πληρωμές για διακανονισμούς φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ αυτό θα οδηγούσε σε υψηλά επίπεδα χρέους και η μετοχή θα μπορούσε να βρεθεί στην κατηγορία junk. H Bayer θα μπορούσε να απορροφήσει νομικά έξοδα ως και 5 δισ. ευρώ.

Δείτε επίσης