Ποιος είναι ο κίνδυνος θνησιγένειας μετά την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει μια εγκυμοσύνη μετά την 37η εβδομάδα, τόσο πιο υψηλή είναι η πιθανότητα θνησιγένειας (stillbirth), ένας όρος που εννοεί τη γέννηση μωρού το οποίο δεν δείχνει σημάδια ζωής. Η θνησιγένεια συμβαίνει προς τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης. Στην αποβολή εμβρύου -η οποία συμβαίνει κατά 75% στο πρώτο το τρίμηνο- το μωρό μπορεί να είναι ζωντανό αλλά μετά από λίγο πεθαίνει.

Με κάθε πρόσθετη εβδομάδα εγκυμοσύνης μετά την 37η, ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξάνεται αποκαλύπτει μια μετα-ανάλυση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLΟS Medicine.

Παρά τον αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας στις εγκυμοσύνες που διαρκούν περισσότερο από το σύνηθες, το ένα τρίτο των περιπτώσεων θνησιγένειας αφορά την φυσιολογική περίοδο εγκυμοσύνης, δηλαδή έως τις 37 εβδομάδες.

Παράλληλα, βρέθηκε πως αυτός ο κίνδυνος φάνηκε να είναι μεγαλύτερος για τις μαύρες παρά για τις λευκές γυναίκες. Σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες, οι μαύρες γυναίκες είναι μιάμιση έως δύο φορές πιο πιθανό να βιώσουν θνησιγένεια σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 13 μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στη Δανία και στη Νορβηγία, στις οποίες περιλαμβάνονταν 15 εκατομμύρια εγκυμοσύνες, 17.830 θνησιγένειες και 2.348 βρεφικοί θάνατοι (στο διάστημα 28 ημερών από τη γέννα).

Η μελέτη βρήκε:

  • Ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξήθηκε από 0,11 ανά 1.000 εγκυμοσύνες την 37η εβδομάδα, σε 3,18 ανά 1.000 εγκυμοσύνες την 42η εβδομάδα.
  • Μεταξύ της 40ης και της 41ης εβδομάδας, ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξάνεται κατά 64%.
  • Μεταξύ της 41ης και της 42ης εβδομάδας, ο κίνδυνος θνησιγένειας αυξάνεται κατά 87%.
  • Ένας επιπλέον θάνατος συμβαίνει για κάθε 1.449 γυναίκες που συνεχίσουν την εγκυμοσύνη από την 40η στην 41η εβδομάδα.
  • Σε ό,τι αφορά το θάνατο των νεογνών στο διάστημα των 28 ημερών μετά τον τοκετό, ο κίνδυνος δεν αυξάνεται, όταν πρόκειται για παράταση της εγκυμοσύνης έως και την 41η εβδομάδα. Ωστόσο αυξάνεται μετά από αυτήν.

Ο κίνδυνος θνισιγένειας ανάλογα με τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ανά 1.000 εγκυμοσύνεςς) φαίνεται από τη μαύρη γραμμή. Ο κίνδυνος θανάτου του μωρού μέσα σε 28 μέρες φαίνεται από την κόκκινη γραμμή.

Η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Shakila Thangaratinam από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία αυτών των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με την Thangaratinam, οι γυναίκες, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κινδύνου θνησιγένειας μπορούν να καταλήξουν σε μια πιο συνειδητή απόφαση για το εάν θέλουν να προβούν σε τεχνητή πρόκληση τοκετού ή να γεννήσουν φυσικά – η 41η εβδομάδα είναι η περίοδος που συνήθως προκαλείται τεχνητός τοκετός. Η πρόκληση τοκετού είναι ασφαλής μέθοδος και μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης για θνησιγένειες.

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από 3.000 μωρά είναι θνησιγενή κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Risks of stillbirth and neonatal death with advancing gestation at term: A systematic review and meta-analysis of cohort studies of 15 million pregnancies.

Δείτε επίσης