Αποβολή εμβρύου: Αιτίες και συμπτώματα

apovolh emvryouΗ μεγαλύτερη απειλή και καθημερινή αγωνία για μια έγκυο γυναίκα, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η αποβολή (αυτόματη έκτρωση). Η αποβολή είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία και δυστυχώς συμβαίνει συχνά.

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά περίπου το 50% των γονιμοποιημένων ωαρίων αποβάλλονται αυτόματα, τα περισσότερα από αυτά πριν ακόμα η γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος. Το ποσοστό των αποβολών σε γυναίκες που γνωρίζουν ότι είναι έγκυες είναι περίπου 15% (μια στις επτά κυήσεις). Τα τρία τέταρτα των αποβολών συμβαίνουν κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Ως αποβολή και έκτρωση αναφέρεται η διακοπή της κύησης πριν από το χρόνο που μπορεί να επιβιώσει το έμβρυο ακόμα και για λίγα λεπτά εκτός της μήτρας και συμβαίνει γενικά πριν από την 20ή εβδομάδα της κυήσεως. Όταν το έμβρυο γεννιέται νεκρό μετά την 20ή εβδομάδα, λέμε ότι έχουμε γέννηση νεκρού βρέφους (θνησιγένεια).

Δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά για να μειώσετε τις πιθανότητες μιας αποβολής. Πρέπει ωστόσο να διακόψετε το κάπνισμα και να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Αιτίες

Μία αποβολή που συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέεται συνήθως με μια ανωμαλία στο σχηματισμό του ίδιου του εμβρύου. Σο πρώτο τρίμηνο, η αποβολη συμβαίνει σχεδόν πάντα μετά το θάνατο του εμβρύου. Γιατί πεθαίνει ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα; Η συνηθέστερη αιτία της αποβολής (περίπου το 60%) είναι μία ανωμαλία στην ανάπτυξη συνήθως ως αποτέλεσμα επιπλέον χρωμοσωμάτων (το ωάριο ή το σπερματοζωάριο συχνά δεν διαθέτουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και το έμβρυο που δημιουργείται δεν αναπτύσσεται κανονικά).

Οι αποβολές σε μεταγενέστερο στάδιο, όμως, μπορεί να προκληθούν από διάφορες καταστάσεις. Πιθανές αιτίες είναι οι χρόνιες λοιμώξεις, ο σακχαρώδης διαβήτης της μητέρας που δεν έχει γίνει αντιληπτός, οι ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας, η νεφροπάθεια, οι παθήσεις του θυρεοειδή, ο λύκος και τα ινομυώματα. Ωστόσο, πολλές φορές, δεν μπορούν να εντοπιστούν οι αιτίες της αποβολής.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με αποβολή περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία της μητέρας (άνω των 40 ετών), τη δυσκολία σύλληψης και το ιστορικό αποβολών. Εάν έχει συμβεί ήδη μια αποβολή, οι πιθανότητες να συμβεί δεύτερη ανέρχονται στο 25%. Σημειώστε ότι δύο από τις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ανωμαλιών στα έμβρυα, η αμνιοπαρακέντηση και η λήψη δείγματος χοριακών λαχνών, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, τις επαναλαμβανόμενες αποβολές προκαλεί η έλλειψη βλαστοκυττάρων στα τοιχώματα της γυναικείας μήτρας.

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα μιας αποβολής είναι η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, η αιμορραγία και το κοιλιακό άλγος, είτε με την μορφή πόνου περιόδου είτε με την μορφή κοιλιακής κράμπας που «χτυπά» χαμηλά στην μέση. Ωστόσο αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα αποβολή.

Ορισμένες γυναίκες αποβάλουν νωρίς χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι ήταν έγκυες. Η πρόωρη αποβολή μπορεί να μοιάζει με μια έντονη περίοδο, με πόνο στην κοιλιά και πολλή αιμορραγία που μερικές φορές περιλαμβάνει πηχτούς θρόμβους αίματος.

Το πρώτο σύμπτωμα μίας ενδεχόμενης αποβολής είναι συνήθως η κολπική αιμορραγία με ή χωρίς επώδυνες συσπάσεις. Μπορεί όμως να πρόκειται για μια απλή αποκόλληση που χρειάζεται ξεκούραση και ηρεμία για λίγες μέρες. Περίπου μία στις πέντε γυναίκες έχουν κάποια κολπική αιμορραγία ή αιμορραγική έκκριση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, αλλά πάνω από 50% των εγκύων αυτών δε χάνουν τα μωρά τους. Εντούτοις, αν έχετε αιμορραγία, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Οι κράμπες επίσης στην κοιλιακή χώρα μπορεί να είναι σημάδι αποβολής. Η αίσθηση της κράμπας προέρχεται από τις συσπάσεις της μήτρας. Οι έντονοι πόνοι στη μέση και την πλάτη σε συνδυασμό με την αιμορραγία είναι ένα κακό σύμπτωμα.

Τα συμπτώματα της αποβολής ωστόσο μπορεί να είναι ήπια και δεν κάνουν τη γυναίκα να αντιληφθεί πάντα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Κάποιες γυναίκες μαθαίνουν πως έχουν χάσει το μωρό τους στη διάρκεια ενός από τα προγραμματισμένα υπερηχογραφήματα, όταν δεν ανιχνεύεται ο χτύπος της καρδιάς του εμβρύου.

Όταν το έμβρυο πεθάνει, η αποβολή είναι αναπόφευκτη. Μία αναπόφευκτη αποβολή συνήθως συνοδεύεται από πόνο στο υπογάστριο (κάτω περιοχή της κοιλιάς) ή στην οσφυϊκή χώρα. Ο πόνος μπορεί να είναι αμβλύς και συνεχής ή διαξιφιστικός (οξύς) και περιοδικός. Η αιμορραγία μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Μερικά κομμάτια που μοιάζουν με πήγματα αίματος μπορεί να εξέλθουν από τον κόλπο. Αυτά είναι το έμβρυο και ο πλακούντας.

Αν είναι δυνατό, φυλάξτε αυτά τα κομμάτια και δώστε τα στο γιατρό σας, ο οποίος θα τα εξετάσει, για να βεβαιωθεί ότι δεν επρόκειτο για σαλπιγγική κύηση, που είναι ένα είδος έκτοπης εγκυμοσύνης. Η έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και χρειάζεται άμεση προσοχή. Παρ’ όλα αυτά, με οποιοδήποτε είδος αποβολής σπάνια μπορούν οι γιατροί να καθορίσουν την αιτία του θανάτου από αυτά τα κομμάτια.

Μερικές φορές μόνο ορισμένα από τα προϊόντα της σύλληψης αποβάλλονται από τον κόλπο. Όταν συμβαίνει αυτό (δηλαδή όταν παραμείνουν υπολείμματα στην κοιλότητα της μήτρας), μιλάμε για ατελή αποβολή, ενώ ο πόνος και η αιμορραγία μπορεί να συνεχιστούν για αρκετές ημέρες.

Αν δεν υπάρχει αιμορραγία, δηλαδή ούτε το έμβρυο ούτε ο πλακούντας έχουν αποβληθεί, αλλά το έμβρυο έχει πεθάνει (κατακράτηση νεκρού εμβρύου), αυτό ονομάζεται παλίνδρομη αποβολή. Μπορεί να νιώθετε ότι είστε έγκυος και να μην έχετε ιδέα του προβλήματος κατά τη διάρκεια μίας παλίνδρομης αποβολής, αλλά τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης εξαφανίζονται σύντομα. Συνήθως γίνεται μία εξέταση με υπέρηχους, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παλίνδρομη αποβολή.

Μόλις ξεκινήσει, τίποτα δεν μπορεί να γίνει, για να αποτραπεί μία αναπόφευκτη, ατελής ή παλίνδρομη αποβολή. Με τη χρήση κολπικού υπέρηχου, αν υπάρχουν ενδείξεις, ο γιατρός μπορεί συνήθως να διαγνώσει εάν η αποβολή μπορεί να αποφευχθεί.

Μετά την αποβολή

Όταν η αποβολή είναι αναπόφευκτη, η μητέρα έχει τρεις επιλογές: 1. Μπορεί να περιμένει τη φύση να ακολουθήσει το δρόμο της και την αποβολή να συμβεί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. 2. Θα μπορούσε επίσης να υποστεί μία χειρουργική επέμβαση, η οποία ονομάζεται διαστολή του τραχηλικού στομίου της μήτρας και απόξεση στην οποία το έμβρυο και ο πλακούντας απομακρύνονται. Η μέθοδος αυτή εγκυμονεί ένα μικρό κίνδυνο τραυματισμού της μήτρας. 3. Τέλος, θα μπορούσε να χορηγηθεί το φάρμακο misoprostal (Cytotec), το οποίο θα προκαλέσει την αποβολή.

Μετά την αποβολη πρέπει να προετοιμαστείτε για δύο σημαντικά βήματα. Το πρώτο αφορά τον καθαρισμό της μήτρας από τα υπολείμματα της κύησης, εάν εξακολουθούν να υπάρχουν. Το δεύτερο και η ψυχολογική υποστήριξη. Τα άτομα που βρίσκονται γύρω σας θα πρέπει να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την συναισθηματική φόρτιση. Οι γυναίκες που έχουν αποβάλει έχουν την τάση να κατηγορούν τον εαυτό τους. Είναι φυσικό να αναζητείτε μια εξήγηση, όταν συμβαίνει μία αποβολή, αλλά προσπαθήστε να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Σπάνια η αποβολή είναι το αποτέλεσμα άγχους ή τραυματισμού.

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να περιμένετε λίγους μήνες, πριν προσπαθήσετε να ξαναμείνετε έγκυος.

Δείτε επίσης