Τρέξιμο: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Δεν είναι περίεργο που το τρέξιμο είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αθλήματα του κόσμου. Είναι δωρεάν, δεν απαιτεί εξοπλισμό και το τοπίο μπορεί να είναι εκπληκτικό.

Το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση από ερευνητές του Πανεπιστημίου Βικτώρια της Μελβούρνης στην Αυστραλία, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine. Η μελέτη υποδηλώνει ότι το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε οποιοδήποτε δεδομένο χρονικό σημείο.

Δεν έχει σημασία αν κάποιος τρέχει πολύ ή λίγο, αρκεί να τρέχει, λένε οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Προηγούμενες έρευνες βρήκαν ότι το τρέξιμο μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης, αναπηρίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Επίσης, βελτιώνει την αεροβική αντοχή, την καρδιακή λειτουργία, την ισορροπία και το μεταβολισμό. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για την υγεία. Έτσι, είναι λογικό ότι η άσκηση συντελεί στη μακροζωία. Ωστόσο, οι προηγούμενες επιστημονικές αποδείξεις για το θέμα αυτό δεν ήταν πάντα συνεπείς.

Η παρούσα ανάλυση περιέλαβε συνολικά 232.150 άτομα (το 10% ήταν δρομείς) από διάφορες χώρες που παρακολουθήθηκαν από 5 μέχρι 35 έτη. Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης πέθαναν 25.951 άτομα. Το συμπέρασμα ήταν ότι το τρέξιμο -ανεξαρτήτως διάρκειας- σχετίζεται, και στα δύο φύλα, κατά μέσο όρο, με μείωση κατά 27% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με όσους δεν τρέχουν καθόλου. Ειδικότερα, για τον θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια ο κίνδυνος είναι μειωμένος κατά 30% και από καρκίνο ήταν μειωμένος κατά 23%.

Μικρές «δόσεις» τρεξίματος, μία φορά την εβδομάδα, ή μόλις 50 λεπτά την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Τα οφέλη δεν φάνηκε να αυξάνονται ή να μειώνονται με υψηλότερη δοσολογία τρεξίματος. Αυτά είναι καλά νέα για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο για τρέξιμο. Αλλά δεν πρέπει να αποθαρρύνουν εκείνους που απολαμβάνουν να τρέχουν περισσότερο και συχνά. Ακόμη και το “σκληρό” τρέξιμο (για παράδειγμα, κάθε μέρα ή τέσσερις ώρες την εβδομάδα) είναι επωφελές για την υγεία.

Ούτε τα οφέλη αυξάνονται απαραίτητα με το τρέξιμο σε υψηλές ταχύτητες. Υπήρξαν παρόμοια οφέλη σε οποιαδήποτε ταχύτητα μεταξύ 8 και 13 χιλιομέτρων την ώρα. Ίσως το να τρέχει κανείς με το δικό του “άνετο ρυθμό” είναι το καλύτερο για την υγεία του.

Να σημειωθεί ότι μια άλλη μετα-ανάλυση, του 2015, που συνόψισε τα αποτελέσματα από 35 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές μεταξύ ενός δείγματος 2.000 σωματικά αδρανών ενηλίκων βρήκε ότι το τρέξιμο 3-4 φορές την εβδομάδα για 2-3 ώρες συνολικά την εβδομάδα με ένταση στο 60-90% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού για 1 έτος, μείωσε το σωματικό λίπος κατά 2,7%, τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας κατά 6,7 bpm (χτύπους το λεπτό) και τα τριγλυκερίδια κατά 16,9 mg / dL. Ταυτόχρονα, αύξησε τη μέση μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max) κατά 7,1 mL / min · kg και την HDL χοληστερόλη κατά 3,3 mg / dL.

Πηγή: Is running associated with a lower risk of all-cause, cardiovascular and cancer mortality, and is the more the better? A systematic review and meta-analysis.

Δείτε επίσης