Η διατήρηση της μυικής μάζας μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας μειώνει τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο ενός υγιούς ανθρώπου μέσης ηλικίας, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health.

Από την άλλη μεριά, η μειωμένη μυική μάζα σε ένα υγιή μεσήλικα αυξάνει την πιθανότητα μελλοντικού εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Οι Έλληνες ερευνητές μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας 1.019 άτομα (534 άνδρες και 485 γυναίκες) άνω των 45 ετών, χωρίς προηγούμενα καρδιαγγειακά προβλήματα, στο πλαίσιο της μελέτης Attica που αφορά το γενικό πληθυσμό στην περιοχή της Αττικής. Μέσα σε μια δεκαετία, 272 άτομα (27%) είχαν θανατηφόρα και μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Διαπιστώθηκε μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στον όγκο των σκελετικών μυών ενός ατόμου και στην πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα άτομα με την περισσότερη μυική μάζα είχαν 81% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτά που είχαν τη μικρότερη μυική μάζα.

Ο κίνδυνος ήταν τετραπλάσιος για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι σημαντική η διατήρηση της μυϊκής μάζας για την καρδιαγγειακή υγεία μετά τα 45, ιδίως στους άνδρες.

Στους νεαρούς άνδρες, περίπου το 45% βάρος του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από τους σκελετικούς μυς. Εκτός από αυτούς υπάρχουν οι λείοι μυς όπως αυτοί που αποτελούν μια αρτηρία και οι καρδιακός μυς που αποτελεί μια ειδική κατηγορία από μόνος του.

Για τους άνδρες, στις ηλικίες 18–35 ετών η μυική μάζα αποτελεί το 40–44% του βάρους, στις ηλικίες 36–55 το 36–40% του βάρους, στις ηλικίες 56–75 ετών το 32–35% και για μεγαλύτερες ηλικίες η μυική μάζα είναι κάτω από το 31% του βάρους.

Για τις γυναίκες, στις ηλικίες 18–35 ετών η μυική μάζα αποτελεί το 31–33% του βάρους, στις ηλικίες 36–55 το 29–31% του βάρους, στις ηλικίες 56–75 ετών το 27–30% ενώ για μεγαλύτερες ηλικίες η μυική μάζα είναι κάτω από το 26% του βάρους.

Οι σκελετικοί μυς μπορούν να αρχίσουν να μειώνονται από τα 35 έτη, με ρυθμό 3-5% ανά δεκαετία, κάτι που μειώνει τη σωματική λειτουργία και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Μειώνει επίσης το μεταβολικό ρυθμό και αυτό έχει συνέπειες για την παχυσαρκία. Η μείωση σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρδιομεταβολικές διαταραχές, δυσκολίες κινητικότητας και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μυική μάζα μπορεί να προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η απώλεια μυϊκής μάζας αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά είχαν εστιαστεί σε ανθρώπους με υπάρχοντα καρδιολογικά προβλήματα, ενώ η νέα μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος αφορά και τους υγιείς μεσήλικες. Η χαμηλή σκελετική μυϊκή μάζα σχετίζεται με:

  • δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες
  • μεταβολικό σύνδρομο
  • διαβήτη
  • οστεοπόρωση
  • επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση
  • κακή έκβαση χρόνιας ασθένειας
  • νοσοκομειακή επανεισδοχή
  • πρόωρο θάνατο

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν ο Δρ. Στέφανος Τυροβολάς του ιατρικού κέντρου Parc Sanitari Sant Joan de Déu της Βαρκελώνης και του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος και η Εκάβη Γεωργουσοπούλου από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς επίσης ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Τούσουλης (διευθυντής της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο «Ιπποκράτειο»), ο καθηγητής Χρήστος Πίτσαβος (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) και η γιατρός Χριστίνα Χρυσοχόου.

Πηγή: Skeletal muscle mass in relation to 10 year cardiovascular disease incidence among middle aged and older adults: the ATTICA study.

Δείτε επίσης