Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να αρχίζει από τη μήτρα

Μια νέα μελέτη που έγινε σε πρόβατα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS Biology, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, βρήκε ότι οι απόγονοι μιας περίπλοκης εγκυμοσύνης ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο μεγαλύτερος δολοφόνος στον κόσμο σήμερα. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα γονίδιά μας αλληλεπιδρούν με τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η διατροφή και η καθιστική ζωή για να προωθήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εκτός από τις επιδράσεις του τρόπου ζωής, υπάρχουν ήδη αποδείξεις ότι η αλληλεπίδραση γονιδίων-περιβάλλοντος πριν από τον τοκετό μπορεί να είναι εξίσου σημαντική στον «προγραμματισμό» της μελλοντικής καρδιακής υγείας.

Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρα που ήταν παχύσαρκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από τα αδέλφια τους που γεννήθηκαν από την ίδια μητέρα μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση για τη μείωση της παχυσαρκίας.

Ο ρόλος της υποξίας

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι απόγονοι από εγκυμοσύνες που είχαν χρόνια υποξία διατρέχουν αυξημένους δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα σκληρότερα αιμοφόρα αγγεία.

Η χρόνια υποξία -τα χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου- στο αναπτυσσόμενο μωρό μέσα στη μήτρα είναι ένα από τα πιο κοινά αποτελέσματα της περίπλοκης εγκυμοσύνης στον άνθρωπο. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα προβλημάτων στον πλακούντα και σχετίζεται με την προεκλαμψία, το διαβήτη κύησης και το κάπνισμα της μητέρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Dino Giussani, χρησιμοποίησαν θηλυκά πρόβατα για να δείξουν ότι η αντιοξειδωτική βιταμίνη C κατά τη διάρκεια μιας περίπλοκης εγκυμοσύνης προστατεύει τους απογόνους από την ανάπτυξη υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη παρέχει όχι μόνο στοιχεία ότι η προγεννητική επίδραση είναι δυνατή στις καρδιακές παθήσεις των απογόνων, αλλά δείχνει και τη δυνατότητα προστασίας από τον κίνδυνο.

«Οι ανακαλύψεις μας υπογραμμίζουν πως όταν εξετάζουμε στρατηγικές για τη μείωση του βάρους των καρδιακών παθήσεων, απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην πρόληψη παρά στη θεραπεία, είπε ο Giussani. «Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αντί να περιμένουμε μέχρι την ενηλικίωση, ώστε να μη γίνει αναστρέψιμη».

Η μελέτη προτείνει ένα νέο τρόπο σκέψης σχετικά με τις καρδιακές παθήσεις, με πιο μακροπρόθεσμη προοπτική και με έμφαση στην πρόληψη.

Δείτε επίσης