Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου (ωμέγα-3) βελτιώνουν τη γονιμότητα στους άνδρες

Το 15% όλων των ζευγαριών πάσχει από υπογονιμότητα και το 40-50% έχει αιτία προβλημάτων γονιμότητας που σχετίζονται με τον άνδρα. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος, όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το στρες, η κακή διατροφή κ.α.

Το 2017 μια επισκόπηση διαπίστωσε ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά (π.χ. βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, β-καροτίνη, σελήνιο, ψευδάργυρος, κρυπτοξανθίνη και λυκοπένιο), καθώς και άλλες βιταμίνες (π.χ.,βιταμίνη D και φυλλικό οξύ) όπως και τα χαμηλά κορεσμένα λιπαρά οξέα και χαμηλά τα τρανς λιπαρά συνδέονται με καλή ποιότητα σπέρματος.

Τώρα μια δανική μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open έδειξε ότι οι άνδρες που λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίων (περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), έχουν περισσότερα σπερματοζωάρια, κάτι που βοηθά στη γονιμότητα.

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2012 και της 31ης Δεκεμβρίου 2017 και έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες που είχαν δώσει παρόμοιες ενδείξεις.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής ιατρικής Tina Kold Jensen του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, ανέλυσαν στοιχεία για 1.679 νέους άνδρες οι οποίοι εξετάστηκαν πριν καταταγούν στο στρατό. Στη Δανία η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους υγιείς άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών. Κάθε ένας από τους άνδρες εξετάστηκε για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, είχε φυσικές εξετάσεις, έδωσε δείγματα σπέρματος και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του.

Από αυτούς 98 ελάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων επί τρεις μήνες, ενώ 53 για πάνω από έξι μήνες. Οι άνδρες που λάμβαναν ιχθυέλαια ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα γονιμότητας, κάτι που κρίνεται σε σχέση με το χαμηλό όριο του αριθμού των 39 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά ml σπέρματος, το οποίο έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 12,4% των ανδρών που λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίου (12 από τα 98) είχαν σπερματοζωάρια κάτω από το χαμηλό όριο του ΠΟΥ. Το ποσοστό ήταν 17,2% (192 από τους 1.125) για τους άνδρες που δεν λάμβαναν ιχθυέλαια. Όσο περισσότερο κάποιος έπαιρνε συμπληρώματα, τόσο περισσότερα σπερματοζωάρια μπορούσε να παράγει.

Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων ήταν 147 εκατομμύρια για τους άνδρες χωρίς πρόσληψη συμπληρώματος ιχθυελαίου, 159 εκατομμύρια για τους άνδρες με λάμβαναν άλλα συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνή C και βιταμίνη D, 168 εκατομμύρια για τους άνδρες με συμπληρώματα ιχθυελαίου για λιγότερες από 60 ημέρες και 184 εκατομμύρια για τους άνδρες με συμπληρώματα ιχθυελαίου για πάνα από 60 ημέρες.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε υγιείς νεαρούς άνδρες με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων να βρίσκονται ήδη στο εύφορο εύρος. Δεν υπάρχουν στοιχεία από τη μελέτη αυτή ότι οι υπογόνιμοι άντρες με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων επωφελούνται από τα ιχθυέλαια. Ωστόσο οι ερευνητές ανέφεραν ότι ενώ όλοι οι άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από τα ωμέγα-3.

Η σχέση των ιχθυελαίων με τη γονιμότητα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω μέσω τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης με πλασίμπο κλινικής μελέτης, για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα ωμέγα-3 επιδρούν άμεσα στη γονιμότητα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες, εκτός από συμπληρώματα ιχθυελαίων, μπορούν να τρώνε περισσότερα ψάρια για να τονώσουν τη γονιμότητά τους.

Η καθηγήτρια Sheena Lewis, ειδικός της αναπαραγωγικής ιατρικής στο Queen’s University, Μπέλφαστ, δήλωσε: “Πρόκειται για μια μεγάλη, καλά σχεδιασμένη μελέτη και η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ιχθυελαίου και της βελτιωμένης ποιότητας του σπέρματος είναι πειστική”.

Πηγή: Associations of Fish Oil Supplement Use With Testicular Function in Young Men.

Δείτε επίσης