Το πράσινο περιβάλλον καθυστερεί την εμμηνόπαυση

Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης έχει σημασία για μια γυναίκα γιατί είναι ένας δείκτης της υγείας. Σχετίζεται με ανεπιθύμητες αλλοιώσεις στη σωματική φυσιολογία και ψυχική υγεία. Η μεταγενέστερη ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης έχει συσχετιστεί θετικά με τη συνολική επιβίωση, το προσδόκιμο ζωής και την μειωμένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Η χρονική στιγμή της εμμηνόπαυσης έχει αναφερθεί ότι επηρεάζεται από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη σωματική δραστηριότητα και τη χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών χαπιών. Στοιχεία σχετικά με την πιθανή επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων εξακολουθούν να είναι λιγοστά, αλλά η έκθεση στο χώρο του πράσινου έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευημερίας

Η διαβίωση κοντά στους χώρους πρασίνου συνδέεται με μια ποικιλία οφελών, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας, της βελτίωσης της ικανότητας προσοχής στα παιδιά και της βραδύτερης φυσικής παρακμής με την πάροδο της ηλικίας.

Τώρα, για πρώτη φορά, μια μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), διαπίστωσε ότι η διαβίωση σε μια πιο πράσινη γειτονιά συνδέεται επίσης με την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International International, εξέτασε στοιχεία για 1.955 γυναίκες από εννέα χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Εσθονία, Ισλανδία και Νορβηγία) οι οποίες συμμετείχαν στην Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Αναπνευστική Υγεία (ECRHS: European Community Respiratory Health Survey).

Για μια περίοδο 20 ετών, οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τους παράγοντες υγείας και του τρόπου ζωής τους και υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία αίματος. Η διαθεσιμότητα και η έκταση του πράσινου χώρου στις γειτονιές τους υπολογίστηκαν επίσης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ζουν σε γειτονιές με λίγο πράσινο χώρο είχαν εμμηνόπαυση 1,4 έτη νωρίτερα από εκείνες που ζουν σε πιο πράσινες περιοχές. Κατά μέσο όρο, η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης ήταν τα 51,7 έτη για τις γυναίκες που ζούσαν στις πιο πράσινες περιοχές και τα 50,3 έτη για τις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με λίγο πράσινο χώρο.

Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζεται από τους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα και η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών. Ορισμένες βιολογικές διεργασίες θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ πράσινου χώρου και μεγαλύτερης ηλικίας έναρξης της εμμηνόπαυση.

“Γνωρίζουμε ότι το στρες αυξάνει το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε χώρους πρασίνου μειώνει αυτή την ορμόνη”, εξήγησε ο Kai Triebner, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ISGlobal και επικεφαλής της μελέτης.

Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα 17β-οιστραδιόλης, μιας σημαντικής γυναικείας ορμόνης. Ίσως οι γυναίκες που ζουν κοντά σε πράσινο χώρο έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, πράγμα που τους επιτρέπει να διατηρούν υψηλότερα επίπεδα 17β-οιστραδιόλης, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Η έκθεση στον πράσινο χώρο συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη η οποία σχετίζεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης”.

Πηγή: Kai Triebner et al, Residential surrounding greenspace and age at menopause: A 20-year European study (ECRHS), Environment International (2019). DOI: 10.1016/j.envint.2019.105088

Δείτε επίσης