Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και αναιμία

Εάν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD: inflammatory bowel disease) έχετε κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου.

Η φλεγμονώδη νόσος του εντέρου είναι μια ομάδα παθήσεων όπου η γαστρεντερική οδός (το λεπτό έντερο και το παχύ έντερο) έχει φλεγμονή. Οι δύο πιο συνήθεις μορφές της είναι η νόσος του Κρον (Crohn) και η ελκώδης κολίτιδα. Περίπου ένας στους 250 ανθρώπους έχει φλεγμονώδη νόσο του εντέρου στις δυτικές χώρες.

Η ακριβής αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, των λοιμώξεων που είχατε στο παρελθόν και των γονιδίων σας.

Η αναιμία είναι το συνηθέστερο μη εντερικό σύμπτωμα του IBD. Αναιμία υπάρχει όταν ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα σας, ή η ποσότητα οξυγόνου που μπορούν να μεταφέρουν, είναι πολύ χαμηλή για τις ανάγκες σας. Η αναιμία μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, ωστόσο ο πιο συνηθισμένος λόγος στην περίπτωση που υπάρχει IBD είναι η έλλειψη σιδήρου.

Διάφορες μελέτες έχουν υπολογίσει διαφορετικά τον αριθμό των ατόμων που έχουν σιδηροπενική αναιμία αλλά υποδηλώνουν ότι 36-76% των πασχόντων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία. Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι οι εξής:

  • Μακροχρόνια εσωτερική αιμορραγία των εντέρων σας.
  • Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου από τη διατροφή σας λόγω της φλεγμονής στα έντερα σας.
  • Μειωμένος σίδηρος στη διατροφή σας διότι αποφεύγετε να φάτε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, επειδή αυξάνουν τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο συνηθισμένη αιτία αναιμίας στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να γίνετε αναιμικοί, όπως:

Αναιμία λόγω χρόνιας φλεγμονής. Αυτός ο τύπος αναιμίας προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας. Σε αυτόν τον τύπο αναιμίας, ένα μέρος του σιδήρου που υπάρχει στο σώμα σας δεν είναι διαθέσιμο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό σημαίνει ότι παράγονται λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης, η διάρκεια ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας μπορεί να είναι μειωμένη.

Αναιμία ανεπάρκειας βιταμινών. Για παράδειγμα, λόγω μειωμένης απορρόφησης βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος. Η αναιμία από έλλειψη βιταμινών συμβαίνει εάν δεν τρώτε αρκετές τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ ή εάν το έντερό σας δεν απορροφά αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές σας. Αυτός ο τύπος αναιμίας μπορεί να είναι πιο πιθανός εάν πάσχετε από νόσο του Crohn καθώς τα τμήματα του λεπτού εντέρου, όπου συνήθως απορροφούνται αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να έχουν φλεγμονή ή μπορεί να έχουν απομακρυνθεί χειρουργικά.

Αναιμία προκαλούμενη από φάρμακα. Για παράδειγμα, αναιμία που προκαλείται από θεραπείες του IBD, όπως η σουλφασαλαζίνη (sulfasalazine) και η αζαθειοπρίνη (azathioprine), καταστέλλουν την παραγωγή των κυττάρων του αίματος.

Είναι σημαντικό να θεραπεύσετε την αναιμία σας, είτε αυτή οφείλεται σε ανεπάρκεια σιδήρου είτε σε οποιονδήποτε από τους άλλους λόγους που αναφέρονται παραπάνω. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα εργασίας και εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη διαμονή στο νοσοκομείο.

Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας σιδήρου ή της σιδηροπενικής αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου με επιπλέον σίδηρο βελτιώνει την ψυχική και σωματική λειτουργία σας, σας κάνει σας πιο ενεργητικό και γενικότερα βελτιώνει την ποιότητα ζωής σας. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας είναι σε θέση να ανακαλύψει εάν είστε αναιμικοί, ποιες είναι οι αιτίες πίσω από αυτό και πώς μπορεί να θεραπευτείτε.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου μπορούν να επηρεάσουν πολλές περιοχές του σώματός σας. Μπορεί να εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα ταυτόχρονα. Εξερευνήστε όλα τα σημάδια έλλειψης σιδήρου.

Προειδοποιητικά σημάδια έλλειψης σιδήρου

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου και της σιδηροπενικής αναιμίας είναι η κόπωση, μια πιο ακραία εκδοχή της κούρασης. Αν αντιμετωπίζετε κόπωση, μπορεί να αισθάνεστε σωματικά και διανοητικά εξαντλημένοι και να έχετε έλλειψη ενέργειας για αρκετές ημέρες κάθε εβδομάδα, ακόμη και αν δεν κάνετε σωματικές δραστηριότητες που είναι ιδιαίτερα κουραστικές. Μπορεί να είστε υπερβολικά εξαντλημένοι για να ολοκληρώσετε τις καθημερινές σας καθημερινές εργασίες, όπως να πάτε για ψώνια, και συχνά αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας.

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα σημάδια και συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχετε ανεπάρκεια σιδήρου ή σιδηροπενική αναιμία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ζαλάδες, ευερεθιστότητα και απώλεια συγκέντρωσης
  • Χλωμότητα προσώπου
  • Δυσκολία στην αναπνοή και περισσότερους καρδιακούς παλμούς
  • Πόνο στη γλώσσα ή ξηροστομία
  • Μικρότερη αντοχή στο κρύο, κρύα χέρια και πόδια
  • Πονοκεφάλους
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
  • Εύθραυστα νύχια ή νύχια που παίρνουν σχήμα κουταλιού
  • Αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις

Επειδή μπορεί να υπάρχουν πολλές υποκείμενες παθήσεις που προκαλούν τα συμπτώματά σας, είναι σημαντικό να συζητήσετε όλα τα συμπτώματά σας με το γιατρό σας.

Εάν έχετε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, είναι πιθανό να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μάθετε αν είστε αναιμικοί. Περαιτέρω εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να γίνουν για να μάθετε αν έχετε έλλειψη σιδήρου. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε έλλειψη σιδήρου ή αναιμία και σας χορηγείται θεραπεία, το αίμα σας μπορεί να εξακολουθεί να ελέγχεται σε τακτική βάση για να διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας βελτιώνονται.

Η αναιμία εμφανίζεται όταν υπάρχουν λιγότερα υγιή κόκκινα τα αιμοσφαίρια στο αίμα σας ή έχετε χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει το επίπεδο αιμοσφαιρίνης που μπορεί να θεωρηθεί «χαμηλό» από το γιατρό σας. Οι τιμές αποκοπής που ορίζουν την αναιμία μπορεί να διαφέρουν για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

Φύλο/Ηλικία Εξετάσεις αίματος Συνιστώμενο όριο για έλεγχο της αναιμίας
Άνδρες > 15 ετών Αιμοσφαιρίνη Κάτω από 13 g/dL
Γυναίκες > 15 ετών (όχι έγκυες) Αιμοσφαιρίνη Κάτω από 13 g/dL
Γυναίκες > 15 ετών (έγκυες) Αιμοσφαιρίνη Κάτω από 13 g/dL[1]

Το συνιστώμενο όριο των 13 g/dL είναι μόνο μια τιμή αναφοράς που είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας. Ωστόσο ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικές τιμές. Συζητήστε με το γιατρό σας τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας.

Πολλά διαφορετικά αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να καταλάβει εάν έχετε ή όχι έλλειψη σιδήρου. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • TSAT ή κορεσμό τρανσφερίνης, μια εξέταση για τη μέτρηση της ποσότητας σιδήρου που μεταφέρεται στο σώμα σας.
  • Εξέταση φερριτίνης, η οποία δείχνει την ποσότητα των αποθεμάτων σιδήρου που έχετε στο σώμα σας.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις τιμές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν είστε σίδηρος ανεπαρκής.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις τιμές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός σας για να διαπιστώσετε αν έχετε έλλειψη σιδήρου.

Εξέταση αίματος Συνιστώμενα όρια για έλεγχο της αναιμίας
Φερριτίνη στον ορό <30 ng/mL (ασθενείς που έχουν απαλλαγεί από IBD)
Φερριτίνη <100 ng/mL (ασθενείς με ενεργό IBD)
Κορεσμός τρανσφερίνης (TSAT) <20%

Τα συνιστώμενα όρια του πίνακα είναι μόνο τιμές αναφοράς που είναι πιθανό ο γιατρός σας. Συζητήστε με το γιατρό σας για το τι σημαίνουν τα αποτελέσματά σας.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει ανεπάρκεια σιδήρου ή σιδηροπενική αναιμία.

Πηγή: https://irondeficiency.com/

Δείτε επίσης