Κορωνοϊός: Πρέπει να λαμβάνουν ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη οι ασθενείς;

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Olivier Véran, εξέδωσε μια ωμή προειδοποίηση σχετικά με τα παυσίπονα που μπορεί να λαμβάνονται από ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2: μείνετε μακριά από φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη. Πάρτε παρακεταμόλη αντί αυτών έγραψε σε ένα tweet. Τα λεγόμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ασθένειας που προκαλούνται από τον κορωνοϊό, είπε ο Γάλλος υπουργός.

Μερικοί ασθενείς είχαν υποστεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από λήψη ΜΣΑΦ και το υπουργείο Υγείας είπε σε ένα δελτίο προς τους γιατρούς, ότι τα ΜΣΑΦ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αυτούς τους ασθενείς. Οι συμβουλή αυτή δημιούργησε πολλές απορίες. Ο κορωναϊός είναι ένα νέο παθογόνο και λίγα είναι γνωστά για την ασθένεια που προκαλεί, την Covid-19, ή το πώς οι ασθενείς ανταποκρίνονται στα συνήθη φάρμακα.

Η προειδοποίηση του Δρ. Véran ήταν συνέπεια μιας επιστολής που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Οι συγγραφείς της επιστολής είπαν ότι ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τον αριθμό των αποκαλούμενων υποδοχέων ACE2 στις επιφάνειες των κυττάρων. Ο κορωναϊός χρησιμοποιεί αυτούς τους υποδοχείς για να μολύνει τα κύτταρα έγραψαν οι συγγραφείς και έτσι, θεωρητικά, οι ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Ένα από τα φάρμακα ήταν και η ιβουπροφαίνη.

Αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμα για αυτόν τον ισχυρισμό. «Δεν υπάρχουν δεδομένα», δήλωσε η Δρ. Michele Barry, διευθύντρια του Center for Innovation in Global Health στο Stanford University. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι μολυσμένοι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την προσωρινή χρήση ιβουπροφαίνης, πρόσθεσε. Ο Δρ. Garret FitzGerald, πρόεδρος του τμήματος φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας είπε: «Μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκδίδουμε οδηγίες για τη δημόσια υγεία» για τα ΜΣΑΦ και τον κορωνοϊό.

Υπάρχουν πάντως λόγοι να ανησυχούμε για τη μακροχρόνια, βαριά χρήση των ΜΣΑΦ, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής βλάβης σε ορισμένους ασθενείς. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα ΜΣΑΦ.

Για τους ειδικούς των λοιμωδών νοσημάτων, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως όταν τα ΜΣΑΦ και η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) μειώνουν τον πυρετό, οι ασθενείς, αισθάνονται μεν καλύτερα αλλά οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να βραχυκυκλώσουν την κύρια άμυνα του οργανισμού από τις λοιμώξεις. Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως αν τα άτομα που έχουν μολυνθεί από μια ποικιλία ιών και άλλων μικροοργανισμών, λαμβάνοντας ΜΣΑΦ ή παρακεταμόλη τα συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και έτσι να μεταδίδουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια μπορεί να είναι μεταδοτικοί για μεγαλύτερη περίοδο και αυτό να συμβάλει στην τρέχουσα επιδημία.

«Ό, τι περπατάει, πετάει, σέρνεται ή κολυμπάει στον πλανήτη κάνει πυρετό», ανέφερε ο Δρ. Paul Offit, ειδικός μολυσματικών νόσων στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.

Πυρετός και ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί καλύτερα όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη, επιτρέποντας στον οργανισμό να καταστρέψει αποτελεσματικότερα τους ιούς και τα βακτήρια. Δεκάδες μελέτες σε ζώα, ερπετά και ανθρώπους έχουν βρει ότι ο πυρετός είναι ευεργετικός στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Για κάθε άνοδο κατά 1 βαθμό Κελσίου που η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται, ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται κατά 12%. «Δεν θέλουμε να πληρώσουμε αυτό το μεταβολικό κόστος, όταν δεν χρειάζεται, γι’ αυτό έχουμε υψηλότερη θερμοκρασία όταν τη χρειαζόμαστε», είπε ο Δρ. Offit. Μια πολύ υψηλή θερμοκρασία δεν είναι καλή για τα μωρά, τις έγκυες γυναίκες ή τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ωστόσο, η λήψη ενός φαρμάκου που μειώνει τον πυρετό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες περιόδους κατά τις οποίες οι άνθρωποι είναι μολυσματικοί με ιογενείς λοιμώξεις, όπως π.χ. η γρίπη και οι λοιμώξεις από άλλους μικροοργανισμούς, δήλωσε ο Δρ. Myron M. Levine, διακεκριμένος καθηγητής από το University of Maryland School of Medicine. Υπάρχει λοιπόν ένας θεωρητικός κίνδυνος ότι η μείωση του πυρετού λαμβάνοντας φάρμακα μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα σε ασθενείς που πάσχουν από Covid-19. Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμα κάποια έρευνα, «το προσωπικό μου ένστικτο», είπε ο Δρ. Levin, είναι ότι μπορεί να είναι λογικό για ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον κορωναϊό SARS-CoV-2 να αποφεύγει αυτά τα δύο είδη παυσίπονων.

Ένα φάρμακο όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη μπορεί να ρίξει τον πυρετό όταν είναι υψηλός, αλλά δεν θέλετε να συνεχίσετε να το παίρνετε ειδικά όταν ο πυρετός είναι μέτριος, δήλωσε η Δρ. Marguerite Neill, ειδική στις μολυσματικές νόσους στο Brown University. Αφήστε τον πυρετό να κάνει τη δουλειά του. Η ίδια ανέφερε τα λόγια ενός Άγγλου γιατρού του 18ου αιώνα, του Δρ. Thomas Sydenham ο οποίος είπε: «Ο πυρετός είναι ο μηχανισμός της φύσης που τον φέρνει στο πεδίο της μάχης για να καταστρέψει τους εχθρούς της».

Πηγές: 1. Is Ibuprofen Really Risky for Coronavirus Patients? 2. Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection?

Δείτε επίσης