Μια φυτική διατροφή μπορεί να προλάβει την κατάθλιψη

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο The Conversation από την Camille Lassale, Research Associate, στο University College London.

To τι τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και η διάθεσή σας μπορεί να επηρεάσει το τι τρώτε. Μια πρόσφατη ανασκόπηση, των καλύτερων διαθέσιμων στοιχείων, βρήκε σαφή σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου κατάθλιψης.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα πολλών μελετών και βρήκαν  ότι ακολουθώντας μια πιο υγιεινή, πλούσια σε φυτά, αντιφλεγμονώδη δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης. Από τις 41 μελέτες που εξετάστηκαν και περιέλαβαν 36.556 ενήλικες, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια μεσογειακή διατροφή είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης σε σχέση με άλλα άτομα.

Ακολουθώντας την παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα και αποφεύγοντας τις επεξεργασμένες τροφές, τη ζάχαρη (προ-φλεγμονώδη τρόφιμα) και προτιμώντας τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μαγνήσιο και πολυφαινόλες, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία προκαλώντας βλάβες στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο οξειδωτικό στρες (ένα επιβλαβές αποτέλεσμα της μεταβολικής διαδικασίας), στην αντίσταση στην ινσουλίνη, σε αλλαγές στη ροή του αίματος και στη φλεγμονή.

Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά, που βρίσκονται συνήθως σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και το κρασί (το οποίο πρέπει να πίνεται με μέτρο), μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον εγκέφαλο προστατεύοντάς τον από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση των συναισθήματος.

Πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπους υποδηλώνει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το σχηματισμό εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνες), ιδιαίτερα σε ένα μέρος του που ονομάζεται ιππόκαμπος, το οποίο σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης.

Υπάρχουν επίσης νέα στοιχεία σχετικά με τα μικρόβια στο έντερο σας, γνωστό ως μικροβίωμα. Αυτά τα μικρόβια διασπούν τα θρεπτικά συστατικά που τρώμε και δημιουργούν μόρια που μπορεί να είναι φλεγμονώδη ή να διεγείρουν τη νευρική δραστηριότητα. Επικοινωνούν με τους εντερικούς και εγκεφαλικούς νευρώνες και μπορούν επομένως να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας. Η διατροφή είναι ένας βασικός ρυθμιστής του εντερικού μικροβιώματος.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η κατανάλωση φυτικών τροφών βελτιώνει τη μικροβιακή σύνθεση στο έντερο, ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά διαταράσσουν τη μικροβιακή ισορροπία. Όταν υπάρχει ανισορροπία στα μικρόβια στο έντερο σας, μπορεί να προκληθεί διαπερατότητα των εντέρων, αφήνοντας μεγάλα μόρια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα μόρια μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Διατροφική ψυχιατρική

Ο τομέας της διατροφικής ψυχιατρικής έχει αναδυθεί πρόσφατα -πριν από μια δεκαετία- και αναπτύσσεται ραγδαία. Αλλά τα αποτελέσματα από μελέτες παρατήρησης, παρά το γεγονός ότι έδειξαν συσχέτιση, δεν μπορούν να μας πουν εάν είναι αιτιώδης. Αυτό μόνο μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή μπορεί να το κάνει.

Η πρόσφατη δοκιμή SMILES ήταν η πρώτη που έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την κατάθλιψη. Οι άνθρωποι στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής βελτίωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από 12 εβδομάδες, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο κοινωνική υποστήριξη.

Τα αυξανόμενα στοιχεία για τη διατροφική ψυχιατρική υποδηλώνουν ότι οι γιατροί και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας πρέπει εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν διατροφικές συμβουλές για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης.

Δείτε επίσης