Ορθοδοξία, εκκλησιασμός, θεία μετάληψη: Μεταδίδουν ή όχι ασθένειες;

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η υγεία του πολίτη σήμερα απειλείται από πολλούς αόρατους εχθρούς όπως είναι το aids, η νόσος covid-19, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο καρκίνος, η εγκεφαλική άνοια, η κατάθλιψη.

Η προσβολή από τα νοσήματα είναι εξατομικευμένο και σύνθετο φαινόμενο. Αυτό ισχύει κατεξοχήν στην περίπτωση των χρόνιων μη λοιμωδών πολυπαραγοντικών νοσημάτων. Ακόμη όμως και στην περίπτωση της covid-19 και άλλων λοιμωδών νοσημάτων όπου μηχανικοί παράγοντες έχουν ουσιαστικό ρόλο διότι το αίτιο είναι συγκεκριμένο (π.χ. ιός ιλαράς, μυκοβακτηρίδιο λέπρας, covid-19 κ.λπ.) η νόσος δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα έκθεσης στον ιό και απόστασης μολυσματικού φορτίου από τον ξενιστή αλλά και θέμα ανοσοποιητικού συστήματος η αντίδραση του οποίου εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, γνωστών ή πιθανολογούμενων όπως είναι το κάπνισμα, το άγχος, το είδος των υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων αλλά και άγνωστων τουλάχιστον επί του παρόντος παραγόντων. Έτσι δύο άνθρωποι που εκτίθενται στο ίδιο μολυσματικό φορτίο covid-19 δεν νοσούν ομοιόμορφα ακόμη και εάν έχουν ταυτόσημους γνωστούς παράγοντες υψηλού κινδύνου!

Σήμερα στην εποχή του κορονοϊού, ελληνορθόδοξοι αναρωτώνται: Η παραδοσιακή τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων και η συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας συνδέονται με την επί γης νόσο και τον επί γης θάνατο με βάση τα δεδομένα της Ιατρικής επιστήμης; Ιδιαίτερος λόγος γίνεται τελευταία για την θεία μετάληψη.

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα απαιτείται ικανό εύρος αξιόπιστων κλινικών ερευνών, που σήμερα δεν υπάρχουν. Οι αξιόπιστες κλινικές έρευνες χρειάζονται χρόνο και προϋποθέτουν σοβαρά μέτρα διασφάλισης της αντικειμενικότητας, υψηλές μη κατευθυνόμενες χρηματοδοτήσεις, σωστό σχεδιασμό, πληθώρα συμμετεχόντων ώστε να γίνει δυνατή η σύγκριση δεδομένων υγείας αμιγώς ορθόδοξων χριστιανών που τηρούν με επιμέλεια τα παραδοσιακά θρησκευτικά τους καθήκοντα και άθεων ή αλλόδοξων.

Όσοι ωστόσο αξιώνουν την κατάργηση της παραδοσιακής διαδικασίας του θρησκεύεσθαι των ορθόδοξων χριστιανών ή την ριζική τροποποίηση προαιώνιων ορθόδοξων παραδόσεων στο όνομα της υγείας, καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που ελληνορθόδοξοι χριστιανοί υποβάλλουν συχνά:

  • Εάν οι παραδοσιακές θρησκευτικές τελετές μετατρέπουν τους χριστιανούς σε υγειονομικές βόμβες, πώς ερμηνεύουν το γεγονός ότι η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία έχει επιβιώσει ως θεσμός στην Ελλάδα επί χιλιετηρίδες; Δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη του μέσου Έλληνα ο οποίος κατά την διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του μαστίζονταν από ισχυρά λοιμώδη νοσήματα και συμμετείχε και σε σφοδρούς πολέμους που απαιτούσαν άριστη φυσική κατάσταση ότι οι ορθόδοξες εκκλησίες λόγω των ηθών τους είναι βρώμικες, οι ορθόδοξοι κολλούν μικρόβια άρα πρέπει να αποφεύγονται;
  • Στο παρελθόν είχαμε λοιμώδη νοσήματα με μεγάλη μολυσματικότητα και θνησιμότητα όπως ευλογιά φυματίωση ιλαρά. Οι Έλληνες αποστασιοποιήθηκαν από τον καθολικισμό. Δεν μπορούσαν τουλάχιστον να επιλέξουν να ακολουθήσουν κάποιο λιγότερο μολυσματικό, πιο «καθαρό» χριστιανικό δόγμα; Γιατί διαδοχικές γενιές Ελλήνων εγκατέλειψαν το παραδοσιακό δωδεκάθεο για μία θρησκεία υγειονομική βόμβα; Εάν ο παραδοσιακός τρόπος του θρησκεύεσθαι της ορθοδοξίας οδηγεί στο σαρκικό θάνατο, γιατί οι Έλληνες δεν έχουν αποδεκατιστεί;
  • Σύμφωνα με τα δεδομένα του Pew Research Center που διενεργεί μελέτες θρησκευτικότητας και του https://www.worldometers.info/ που διενεργεί μελέτες προσδόκιμου επιβίωσης, οι πέντε χώρες της ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη θρησκευτική συμμετοχή των πολιτών στην εκκλησιαστική ζωή και τα μυστήρια της Εκκλησίας (δεν συμπεριλήφθηκε Λουξεμβούργο Μάλτα Σλοβενία Κύπρος στην διερεύνηση του βαθμού της ενεργού συμμετοχής στα μυστήρια-εκκλησιαστικές συναθροίσεις), είναι η Ρουμανία η Ιταλία η Ελλάδα η Ιρλανδία η Πορτογαλία. Στον αντίποδα οι πέντε πιο άθεες ή αποστασιοποιημένες από παραδοσιακές θρησκευτικές συναθροίσεις χώρες της Ευρωζώνης είναι η Φινλανδία η Εσθονία το Βέλγιο η Λατβία η Ολλανδία. Βλέπουμε από τις προαναφερόμενες ιστοσελίδες ότι οι ενθέρμως θρησκευόμενοι ρωμαιοκαθολικοί ορθόδοξοι ζουν κατά μέσο όρο 81,754 έτη ενώ οι άθεοι-μη συμμετέχοντες στις Εκκλησίες 80,48 έτη. Πως ερμηνεύεται αυτό για όσους στην Ελλάδα αξιώνουν την κατάργηση ή την ριζική τροποποίηση των ορθόδοξων παραδόσεων στο όνομα της υγείας;
  • Γιατί οι Έλληνες να μιμηθούν υγειονομικώς την άθεη Κίνα της οποίας οι πολίτες ζουν κατά μέσο όρο 77.47 χρόνια και να μην μιμηθεί η Κίνα την Ελλάδα της οποίας οι πολίτες ζουν κατά μέσο όρο 82,8 έτη;
  • Εάν κάποιος δεν ενδιαφέρεται για την επίγεια ζωή και τον ενδιαφέρει μόνο η ψυχή του, εάν επιλέγει ως μόνο γιατρό του τον Ιησού Χριστό γιατί η πολιτεία τού επιβάλλει κοσμικούς γιατρούς που δεν θέλει, απαγορεύοντάς του παράλληλα να ζήσει κορυφαία γεγονότα της ορθοδοξίας που σώζουν την ψυχή του;
  • Εάν οι συναθροίσεις και η κατάργηση της κοινωνικής απόστασης αποτελούν πηγές νοσημάτων γιατί οι απόστολοι βάσισαν την διάδοση του ευαγγελίου στις συναθροίσεις χωρίς να αρρωστήσουν; Μήπως από μόνο του αυτό το γεγονός είναι ένα θαύμα; Και εάν αυτό το θαύμα είναι ο χριστιανισμός ποιοι είμαστε εμείς που πρέπει να το καταργήσουμε; Μήπως σατανικά πνεύματα θέλουν την κατάργηση αυτού ακριβώς του θαύματος;

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μέρος των ερωτημάτων που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου και θέτουν καθημερινά ελληνορθόδοξοι συμπολίτες μας, που ακολουθούν πιστά την ευαγγελική εντολή Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς και ερευνούν επίμονα υπάρχοντα δεδομένα.

Στο παρόν άρθρο εκτίθενται επιπρόσθετα ορισμένες από τις πιο σημαντικές έρευνες κατά την τρέχουσα τετραετία που περιλαμβάνουν πάνω από 40.000 συμμετέχοντες, δεν έχουν τύχει ευρείας δημοσιότητας και αφορούν τη σχέση υγείας και παραδοσιακών θρησκειών σε όλο τον κόσμο.

  1. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Intern Med. (Li Shanshan και συν.) στις 11/07/2017 και περιέλαβε 74.534 γυναίκες από μια μεγάλη μελέτη τη Nurses Health Study στις ΗΠΑ, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις καθιερωμένες θρησκευτικές τελετές της Εκκλησίας τους πάνω από μία φορά την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και ιδιαίτερα από καρκινώματα και καρδιοεγκεφαλικά επεισόδια. Οι γυναίκες που μελετήθηκαν ήταν νοσηλεύτριες δηλαδή ομάδα υψηλού κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα και δεν έπασχαν κατά την ένταξή τους στη μελέτη από καρκίνο ή καρδιαγγειακά επεισόδια. Το διάστημα παρακολούθησής τους ήταν από το 1996-2002.
  2. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA OPEN (Wanqing Wen και συν.) στις 09/07/2019 και περιέλαβε 85000 ανθρώπους χαμηλού οικονομικού εισοδήματος, οι ενθέρμως θρησκευόμενοι που συνηθίζουν να μετέχουν ενεργά στις καθιερωμένες θρησκευτικές τελετές της εκκλησίας τους (πάνω από μία φορά ανά εβδομάδα) είχαν 8% μείωση των θανάτων από όλες τις αιτίες.
  3. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry στις 6 Μαΐου 2020 (Ying Chen και συν.) και περιέλαβε 66 492 νοσοκόμες και 43 141 άνδρες επαγγελματίες που εργάζονταν στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ, η ενεργός συμμετοχή στις θρησκευτικές τελετές της εκκλησίας επί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με 68% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ναρκωτικά, αλκοόλ και αυτοκτονίες στις γυναίκες και 33% χαμηλότερο κίνδυνο αντίστοιχα στους άντρες. Η παρακολούθηση έγινε από το 1988 έως το 2014.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

Δείτε επίσης