COVID-19: Η φυτική διατροφή μειώνει τη σοβαρή νόσηση κατά 40%

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut, δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή που περιέχει περισσότερα φυτά και φυτικές ίνες μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο κατά της νόσου COVID-19. Οι συγγραφείς έγραψαν ότι τα μέταλλα, οι βιταμίνες (Α, Β6, Β12, C, D και E και φολικό οξύ), τα αμινοξέα, και τα ωμέγα-3 μακράς αλυσίδας λιπαρά οξέα (δοκοσαεξανοϊκό και εικοσαπεντανοϊκό) και τα μη θρεπτικά-βιοδραστικά όπως οι πολυφαινόλες έχουν βασικούς ρόλους στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην απελευθέρωση κυτοκινών, και εν μέρει, αυτό μπορεί να εξηγεί την παρατηρούμενη συσχέτιση. 

Συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 590.000 Αμερικανοί και Βρετανοί ενήλικες. Καταγράφηκαν όσοι νόσησαν από COVID-19, η εικόνα των συμπτωμάτων τους καθώς και η σοβαρότητα της νόσησης, η ανάγκη για νοσηλεία σε νοσοκομείο και χρήση οξυγόνου. Συμπληρώθηκε, επίσης, διατροφολογικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας. Οι ερευνητές κατέταξαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες με βάση την ποιότητα της διατροφής και συγκεκριμένα την πρόσληψη φυτικών συστατικών, όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και ελαιόλαδο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, σημειώθηκαν 31.815 τεκμηριωμένα κρούσματα COVID-19. Ανευρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ανήκαν στο ανώτερο 25% της κατανάλωσης φυτικών τροφών είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν COVID-19 σε σύγκριση με αυτούς στο κατώτερο 25%. Ακόμη πιο σπουδαιότερο, όταν αρρώστησαν ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ήταν 41% χαμηλότερος.

Ενώ οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τη σχέση μεταξύ φυτικών διατροφών και COVID-19, τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να παίξουν ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. H κοινότητα των μικροβίων που ονομάζεται εντερικό μικροβίωμα αλληλεπιδρά σε καθημερινή βάση με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο έντερό μας για να κρατήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προφυλαγμένο από λοιμώξεις, ανέφερε ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας και διευθυντής του Μητρώου TwinsUK στο Kings College, αρο Λονδίνο, και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ο Spector είπε πως ότι εάν τροφοδοτούμε το μικροβίωμα με επεξεργασμένα τρόφιμα και χημικές ουσίες αντί για φυτά και φυτικές ίνες, έχουμε “ένα πολύ μειωμένο σύνολο μικροβίων» που δεν μπορούν να ελέγξουν σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οδηγεί σε περισσότερες λοιμώξεις, τροφικές αλλεργίες και άλλα προβλήματα”.

Αντί να γίνετε πλήρως βίγκαν ή χορτοφάγος, η μελέτη προτείνει τη μεγιστοποίηση της πρόσληψης φυτικών τροφών σε μια ισορροπημένη διατροφή. Η μετάβαση από επεξεργασμένα τρόφιμα σε απλά, φυτικά τρόφιμα θα μπορούσε να μειώσει τα επιβλαβή βακτήρια του εντέρου μέσα σε λίγες εβδομάδες, είπε ο Spector.

Δείτε επίσης