Χαμηλότερη κορτιζόλη για τις γυναίκες που αγκαλιάζουν τον σύντροφό τους

Οι γυναίκες που αγκαλιάζουν τον ρομαντικό τους σύντροφο μπορεί να αποτρέπουν την οξεία αντίδραση του σώματός τους στο στρες. Η Gesa Berretz από το Πανεπιστήμιο του Ρουρ, στο Μπόχουμ της Γερμανίας, και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν αυτό το εύρημα στο περιοδικό PLOS ONE.

Οι γυναίκες που έλαβαν οδηγίες να αγκαλιάσουν τον ρομαντικό τους σύντροφο πριν υποστούν μια αγχωτική εμπειρία είχαν χαμηλότερη βιολογική απόκριση στο στρες -όπως υποδεικνύεται από τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, στο σάλιο- σε σύγκριση με γυναίκες που δεν αγκάλιασαν τον σύντροφό τους. Αυτό το αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Μερικές φορές, το κοινωνικό άγγιγμα μπορεί να προστατεύει από το άγχος. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το μασάζ, οι αγκαλιές σε συνδυασμό με το κράτημα του χεριού και οι αγκαλιές σε συνδυασμό με τη στοργική επικοινωνία μπορούν όλα να μειώσουν τα σημάδια του στρες στις γυναίκες. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει αυτές τις επιδράσεις στους άνδρες, και δεν έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις των σύντομων εναγκαλισμών.

Η Berretz και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια ανάλυση 76 ατόμων σε ρομαντικές σχέσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ πρόκλησης στρες στο οποίο τους ζητήθηκε να κρατήσουν το ένα χέρι τους σε παγωμένο νερό για τρία λεπτά, ενώ παρακολουθούνταν και διατηρούσαν οπτική επαφή με μια κάμερα. Πριν από αυτό το τεστ, τα μισά ζευγάρια έλαβαν οδηγίες να αγκαλιαστούν. Οι ερευνητές μέτρησαν διάφορους δείκτες στρες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων της κορτιζόλης στο σάλιο των συμμετεχόντων, πριν και μετά το πείραμα.

Η  ανάλυση αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που αγκάλιασαν τον σύντροφό τους είχαν χαμηλότερη απόκριση κορτιζόλης στο τεστ άγχους από τις γυναίκες που δεν αγκάλιασαν τον σύντροφό τους. Ωστόσο, για τους άνδρες, δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις μεταξύ της ανταπόκρισης της κορτιζόλης. Άλλες μετρήσεις του στρες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην αρτηριακή πίεση και τη συναισθηματική κατάσταση, δεν έδειξαν καμία σχέση με την αγκαλιά του συντρόφου.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι μια σύντομη αγκαλιά με έναν ρομαντικό σύντροφο μπορεί στη συνέχεια να μειώσει την απόκριση της κορτιζόλης για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν στρεσογόνες κοινωνικές καταστάσεις, όπως σχολικές εξετάσεις, συνεντεύξεις για δουλειά ή παρουσιάσεις. Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει εάν αυτό το όφελος επεκτείνεται σε αγκαλιές με φίλους.

Τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν να διερευνήσουν εάν οι κοινωνικοί περιορισμοί που μειώνουν το κοινωνικό άγγιγμα μπορεί να σχετίζονται με παρατηρούμενες αυξήσεις στο άγχος και την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: Romantic partner embraces reduce cortisol release after acute stress induction in women but not in men, PLOS ONE (2022). DOI: 10.1371/journal.pone.0266887.

Δείτε επίσης