Το φιλί είναι πράγματι θέμα χημείας

Το φιλί ενεργοποιεί μια σειρά πολύπλοκων χημικών αντιδράσεων και σε πολλές περιπτώσεις ένα κακό φιλί μπορεί όντως να καταδικάσει μια σχέση από την αρχή της.

“Ενα φιλί είναι ο μηχανισμός για την αξιολόγηση ενός συντρόφου”, εξηγεί η Ελεν Φίσερ του πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσι, η οποία το περασμένο Σάββατο παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Σικάγο.

Η Φίσερ, ανθρωπολόγος, είπε στο συνέδριο ότι το φιλί είναι κάτι που συναντάνται στο 90% των κοινωνιών, αλλά οι επιστήμονες μόλις έχουν ξεκινήσει να κατανοούν την επιστήμη του φιλιού.
Μία θεωρία θέλει το φιλί να αποσκοπεί στην προώθηση των ανθρώπινων δεσμών, σύμφωνα με την Γουέντι Χιλ, ερευνήτρια στο κολλέγιο Lafayette της Πενσιλβάνια, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς της, αλλά και του πειράματος που πραγματοποίησε, στους συνέδρους.

Η Χιλ αναζήτησε τις αλλαγές στα επίπεδα της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης “της αγάπης” που συνδέεται με αισθήματα σεξουαλικής ικανοποίησης, δεσμού και της μητρικής φροντίδας.
Δεδομένου ότι η ωκυτοκίνη είναι γνωστό ότι οδηγεί στη μείωση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η Χιλ αποφάσισε να εξετάσει και τη λειτουργία της συγκεκριμένης ορμόνης.
Μελέτησε 15 ζευγάρια ηλικίας 18 με 22 ετών, που φοιτούν στο πανεπιστήμιο.
Τους ζητήθηκε είτε να πάνε μέσα σε ένα δωμάτιο του πανεπιστημίου και να φιληθούν, είτε να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου για 15 λεπτά.

Σε δείγματα αίματος και σιέλου που ελήφθησαν από τους άνδρες στην “ομάδα του φιλιού” εντοπίστηκε υπερέκκριση της ωκυτοκίνης, αλλά στις γυναίκες τα επίπεδα αυτής της ορμόνης εμφανίστηκαν να υποχωρούν.
“Τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώθηκαν σε όλους”, είπε η Χιλ. Από την πλευρά της, η Φίσερ δήλωσε ότι το φιλί ενεργοποιεί την έκκριση διαφορετικών χημικών, που διεγείρουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
“Εχουμε αποδείξεις ότι το σίελο περιέχει τεστοστερόνη.
Και υπάρχουν όντως στοιχεία που δείχνουν ότι στους άνδρες αρέσουν πιο πολύ τα υγρά φιλιά.
Αυτό αποδεικνύει ότι, υποσυνείδητα, προσπαθούν να μεταφέρουν τεστοστερόνη για να διεγείρουν το σεξουαλικό ένστικτο στις γυναίκες”, σημειώνει η Φίσερ.

Δείτε επίσης