Το DHA λιπαρό οξύ περιορίζει τους καρκινικούς όγκους

Ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα ιχθυέλαια μείωσε το μέγεθος καρκινικού όγκου σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και κατέστησε φάρμακο χημειοθεραπείας περισσότερο ισχυρό, μειώνοντας τις παρενέργειές του, ανακοίνωσε ομάδα Αιγυπτίων ερευνητών. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Cell Division’, ενισχύουν τις ενδείξεις ότι υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε τροφές όπως ο σολομός.

Ο El-Mowafy και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Mansoura της Αιγύπτου εξέτασαν το πώς ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, το δεικοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), επηρεάζει συμπαγείς όγκους ποντικών και πόσο καλά συνδέεται με το φάρμακο χημειοθεραπείας σισπλατίνη. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ένα νέο επωφελές φαρμακευτικό σχήμα στον έλεγχο όγκων βασισμένο στο συνδυασμό σισπλατίνης και πιθανόν άλλων φαρμάκων χημειοθεραπείας με DHA, δήλωσε ο El-Mowafy.

Το DHA παρουσίασε δικά του χημειοπροστατευτικά αποτελέσματα, ενώ επίσης αύξησε αυτά της σισπλατίνης.

Τον προηγούμενο μήνα Αμερικανοί ερευνητές έδειξαν ότι μια διατροφή υψηλή σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προστατεύει από καρκίνο του προστάτη προχωρημένου σταδίου ακόμα και άντρες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο. Τα λιπαρά οξέα, που εκτός από το σολομό και άλλα ψάρια βρίσκονται και σε τρόφιμα όπως τα καρύδια και τα φυλλώδη λαχανικά έχει φανεί πως παρέχουν αντιφλεγμονώδη δράση και έχουν σχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Στην έρευνα, η ομάδα του El-Mowafy ανακάλυψε ότι σε μοριακό επίπεδο, το DHA μειώνει τη συσσώρευση λευκών αιμοσφαιρίων, συστημικής φλεγμονής και μιας επιβλαβούς κατάστασης που χαρακτηρίζεται από μειωμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Όλα τα παραπάνω έχουν συσχετιστεί με ανάπτυξη όγκων.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα λιπαρά οξέα μείωσαν την τοξικότητα και τη βλάβη στο νεφρικό ιστό που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία.

Δείτε επίσης