Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα για το α’ εξάμηνο του 2012

Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του πρώτου εξαμήνου του 2012 περιλαμβάνει συνολικά 30 εκδηλώσεις, πολλές από τις οποίες είναι συμπαραγωγές, φιλοξενούμενες εκδηλώσεις αλλά και αποκλειστικά δικές του παραγωγές.
Οι παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής ξεκινούν την ερχόμενη Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 με τη θεατρική μεταφορά του εμβληματικού έργου του Κώστα Ταχτσή <<Το τρίτο Στεφάνι>> που σκηνοθέτησε για το Εθνικό θέατρο ο Σταμάτης Φασουλής την περίοδο 2009-2010.

Ακολουθεί την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου συναυλία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (του μοναδικού κρατικού ωδείου της χώρας) που σε δυο χρόνια γιορτάζει την εκατονταετηρίδα από την ίδρυσή του. Στη συναυλία συμμετέχει πλειάδα συντελεστών, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης , και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η συναυλία είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού.

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο δράσεων με τίτλο <<Ραντεβού με την Όπερα>>. Το πρώτο ραντεβού με την όπερα αφορά στην Όπερα στην εποχή του Μπαρόκ με εισηγητή τον Νίκο Σπανό και συμμετέχοντα στο πιάνο τον σολίστα Νίκο Ζαφρανά.

Σε απευθείας σύνδεση με τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ο Όμιλος Antenna παρουσιάζουν, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, ένα καινούργιο έργο, <<Το Μαγεμένο Νησί>>. Πρόκειται για μια ιστορία εμπνευσμένη από τον Σαίξπηρ στην οποία οι εραστές από το έργο <<Όνειρο Θερινής Νυκτός>> του Σαίξπηρ ναυαγούν στο φανταστικό νησί του από την <<Τρικυμία>>. Εμπνευσμένο από τα μουσικά ποτ-πουρί και τις μασκαράτες του 18ου αιώνα, το έργο παρουσιάζει άριες και ανσάμπλ από τους Χέντελ, Βιβάλντι, Ραμώ και άλλους, καθώς και ένα καινούργιο λιμπρέτο από τον Jeremy Sams.

Σουίτες, κοντσέρτα και δημοφιλή χορωδιακά μέρη από την μπαρόκ, κλασική, ρομαντική και μεταρομαντική εποχή μέχρι το δημιουργό του Tango Nuevo στον 20ό αιώνα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας στις 23 Ιανουαρίου 2012 με τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ στις 31 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου παρουσιάζεται το <> του Rasta Thomas υπό τους ήχους και τους ρυθμούς των <> << Queen>> κ.α.

Το Ραντεβού του Μεγάρου με την Όπερα συνεχίζεται το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και αφορά στην Γερμανική Όπερα. Ομιλήτρια – εισηγήτρια της εκδήλωσης είναι η Μαρίνα Βουλογιάννη, ενώ πιάνο παίζει ο Νίκος Ζαφρανάς.

Το ετήσιο ραντεβού του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με το σινεμά θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου 2012. Ο Γάλλος μαέστρος, συνθέτης και συγγραφέας, Amaury du Closel, θα διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο συμφωνικό έργο <<Μιχαήλ Στρογκόφ>>. Ταυτόχρονα θα προβάλλεται η βουβή ταινία από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν.

Την Πέμπτη 16, την Παρασκευή 17, το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα παρουσιασθεί το 7ο GuitarPlus.

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου θα επανεμφανισθεί (δυο χρόνια μετά την τελευταία της συναυλία στο ΜΜΘ) η Γερμανίδα ερμηνεύτρια Ούτε Λέμπερ με την παράσταση <<Η Τζένη των πειρατών επιστρέφει>> (PirateJane is Back) η οποία περιλαμβάνει αξέχαστα τραγούδια των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ, ‘Αστορ Πιατσόλα και του Ζακ Μπρελ.

Στις 8 Μαρτίου το Ensemble Intemezzo τιμά τη διεθνή ημέρα της γυναίκας με έργα γυναικών συνθετών από το 1800 μέχρι τις μέρες μας, ενώ το Σάββατο 10 Μαρτίου και την Κυριακή 11 Μαρτίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη θα παίζουν ζωντανά μουσική με την ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων από τις ταινίες Ταρζάν, Η Μικρή Γοργόνα, η Πεντάμορφη και το Τέρας, Αλλαντίν, Μουλάν, Ο Βασιλιάς των Λιονταριών κ.α.

Την γνωστή όπερα <<Αida>> του Βέρντι αλλά αλλιώς θα απολαύσει το κοινό στις 9, 10, 11 και 13 Μαρτίου. Πρόκειται για μια νέα διασκευή της όπερας Αΐντα του Τζουζέπε Βέρντι που θα ανέβει για πρώτη φορά στο Βερολίνο, στη Neukllner Oper, από τον Ιανουάριο έως το Φεβρουάριο του 2012.

Η Aida αλλιώς επιχειρεί μια προσέγγιση των ελληνογερμανικών σχέσεων σε περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης διαμέσου της αναφοράς σε ένα από τα εμβληματικά έργα της αποικιοκρατικής περιόδου της Ευρώπης, την Αΐντα του Βέρντι. Η <> αναμετράται με ένα από τα σπουδαιότερα έργα της οπερατικής παραγωγής, επιχειρώντας να προβάλει σ’ αυτό σύγχρονες ανησυχίες μιας περιόδου κρίσης ενώ ταυτόχρονα δίνει δεξιοτεχνικές λύσεις στο πρόβλημα της παρουσίασης ενός ογκώδους έργου με λίγα μέσα.

Το νέο κείμενο (στα γερμανικά, ελληνικά και αγγλικά) υπογράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος, τη μουσική προσαρμογή (για πέντε μουσικούς και δέκα τραγουδιστές) ο Χαράλαμπος Γωγιός, τη σκηνοθεσία ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Andrea Nolte και τη δραματουργία ο Bernhard Glocksin. Τραγουδούν οι: Λυδία Ζερβάνου, Ελπινίκη Ζερβού, Μάρια Ντεβιτζάκη, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βασίλης Τσανακτσίδης, Michael Brieske, Sirin Kilic, Fabian Martino, Alexander Nikolic, Anna Warnecke. Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Neukllner Oper Berlin. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου <<Οι όπερες των ζητιάνων>>.

Την μεγάλη κυρία της τζαζ και της σόουλ μουσικής Marlena Shaw παρουσιάζει σε μια μοναδική συναυλία το Μέγαρο Μουσικής στις 12 Μαρτίου ενώ στην ίδια σκηνή ακολουθεί στις 16 και 17 Μαρτίου ο Σταμάτης Κραουνάκης ο οποίος κλείνει τον κύκλο των <<55>> του χρόνων σε μια διονυσιακή μουσική γιορτή με Guest την Ξανθίππη Καραθανάση (τραγούδι).

Τη Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει τα έργα <<Ταφή>> του Δημήτρη Μητρόπουλου, <<Συμφωνία του Χριστού>> του Χαρίλαου Περπέσσα και <<Τάφος της ζωής>> του Χρήστου Χατζή υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μυράτ.

Η καλλιτεχνική περίοδος Ιανουαρίου – Ιουνίου κλείνει με τη συμμετοχή του ΟΜΜΘ στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, την Πέμπτη 21 Ιουνίου. Στο πρόγραμμα της ημέρας δεσπόζει ένα έργο αφιερωμένο στο συνθέτη, Μάνο Χατζιδάκι (<<Ένα τραγούδι για το Μάνο>>) που ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης του, Ευάγγελος Μπουντούνη.

 

Δείτε επίσης