Απαραίτητο το πρωινό όταν κάνουμε δίαιτα

Οι διαιτολόγοι πιστεύουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι το πρωινό είναι ένα απαραίτητο γεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι όταν κάνουμε δίαιτα, διότι ρυθμίζει την όρεξη. Είναι επίσης τεκμηριωμένο ότι όποιος δεν τρώει πρωινό κατά τη διάρκεια της δίαιτας, έχει αυξημένες πιθανότητες πριν το μεσημέρι να καταναλώσει ένα γεύμα με πολλά λίπη και θερμίδες, κι έτσι να χαλάσει τη δίαιτά του.

Οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου θέλησαν να μάθουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν κάποιος παραλείπει το πρωινό χρησιμοποιώντας μαγνητικούς τομογράφους. Επιστράτευσαν 21 εθελοντές. Όλοι οι εθελοντές είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ το πείραμα έγινε δύο συναπτές ημέρες. Την μία μέρα οι εθελοντές δεν είχαν φάει πρωινό πριν κάνουν την λειτουργική μαγνητική τομογραφία, ενώ την επόμενη είχαν φάει ένα πρωινό 730 θερμίδων μιάμιση ώρα πριν μπουν στον μαγνητικό τομογράφο. Στο τέλος και των δύο πειραμάτων, οι ερευνητές πρόσφεραν στους εθελοντές δεκατιανό.

Λαχτάρα για παχυντικά φαγητά

Όπως έδειξαν οι μαγνητικές τομογραφίες, η έλλειψη του πρωινού προκάλεσε εμφανείς αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία των εθελοντών. Οι ερευνητές τους έδειξαν φωτογραφίες παχυντικών και υγιεινών τροφίμων.  Όταν οι εθελοντές ήταν νηστικοί και κοιτούσαν τις φωτογραφίες των φαγητών, υπήρχε υπερενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους – κάτι το οποίο δεν συνέβαινε όταν κοιτούσαν τις φωτογραφίες των υγιεινών τροφίμων. Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ελκυστικότητα του φαγητού. Με άλλα λόγια, οι εθελοντές όταν έμεναν νηστικοί το πρωί, ο εγκέφαλός τους λαχταρούσε τα παχυντικά τρόφιμα αλλά όχι τα υγιεινά. Επιπλέον, όταν έκατσαν να φάνε μετά το τέλος του πειράματος, κατανάλωσαν κατά 25% περισσότερες θερμίδες απ’ όσες είχαν καταναλώσει την ημέρα που είχαν φάει πρωινό.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δίχως πρωινό αφ’ ενός πεινάμε περισσότερο, αφ’ ετέρου δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόνι Γκόλντστοουν, ενδοκρινολόγος και ερευνητής στην Μονάδας Μεταβολικής & Μοριακής Απεικόνισης του Imperial. Και πρόσθεσε: «Ένας από τους κύριους λόγους που είναι τόσο δύσκολη η δίαιτα, είναι η έλξη που νιώθουμε προς τα παχυντικά τρόφιμα. Συνεπώς η παράλειψη του πρωινού είναι μεγάλο λάθος όταν το θέμα είναι το αδυνάτισμα ή ο έλεγχος του σωματικού βάρους».

Δείτε επίσης