Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2

Αν έχετε διαβήτη τύπου 2, αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο δύο βασικών ομάδων επιπλοκών: αυτών που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα (μακροαγγειακά προβλήματα) και αυτών που επηρεάζουν τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα (μικροαγγειακά προβλήματα). Παρότι σοβαρά, τα προβλήματα αυτά δεν είναι αναπόφευκτα. Μπορείτε να μειώσετε σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης τους, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής σε συνεργασία με το γιατρό που σας παρακολουθεί για να υποβάλλεστε σε ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας, όποτε είναι απαραίτητες.

Πόσο καιρό μετά τη διάγνωση του διαβήτης τύπου 2 εμφανίζονται συνήθως οι επιπλοκές του;

Οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά από 5-10 χρόνια τουλάχιστον. Ωστόσο, είναι δυνατόν να εμφανιστούν ενδείξεις των επιπλοκών, όταν διαγνωστεί ο διαβήτης τύπου 2 για πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί ο διαβήτης τύπου 2 να δημιουργήθηκε χρόνια πριν διαγνωστεί. Μόλις μάθετε ότι έχετε διαβήτη τύπου 2, μπορείτε να επιβραδύνετε το ρυθμό με τον οποίον εξελίσσονται οι επιπλοκές ή να καθυστερήσετε την εμφάνιση τους.

Ποια καρδιακά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω;

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει συνδεθεί στενά με την υπέρταση και την υψηλή χοληστερίνη. Οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρέπει να ξέρετε ότι ο υψηλό “ζάχαρο” του αίματος προσδίδει μια πιο επικίνδυνη μορφή στην χοληστερόλη LDL (την κακή χοληστερίνη). Επιπρόσθετα η γλυκοζυλίωση προκαλεί πρόωρη γήρανση.

Γιατί συνδέεται ο διαβήτης με προβλήματα στα νεφρά;

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος που διαρκούν πολλά χρόνια μπορεί να βλάψουν το ευαίσθητο σύστημα νεφρικής διήθησης. Χωρίς θεραπευτική αγωγή, η βλάβη αυτή μπορεί σταδιακά να οδηγήσει στη διαταραχή της αποτελεσματικής λειτουργίας των νεφρών. Θα πρέπει να υποβάλλεστε σε εξετάσεις ούρων μία ή δύο φορές το χρόνο για να ανιχνευθούν οι πρώτες ενδείξεις βλάβης.

Είναι αλήθεια πως ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την όραση μου;

Όταν διαγνωστεί ο διαβήτης τύπου 2 για πρώτη φορά, μπορεί να έχετε θολή όραση. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος και συνήθως είναι προσωρινό. Μόλις μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, η όραση σας θα αποκατασταθεί. Μια μακροπρόθεσμη επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2 είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια, η βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται πίσω από το μάτι. Η αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, αλλά χωρίς θεραπευτική αγωγή μπορεί να επηρεάσει την όραση σας. Πρέπει να εξετάζετε την όραση σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελέγξετε αν έχετε αμφιβληστροειδοπάθεια.

Γιατί τα άτομα με διαβήτη είναι επιρρεπή σε προβλήματα στα πόδια τους;

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος μπορεί να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία και βλάβες στα νεύρα, με αποτέλεσμα μειωμένη αισθητικότητα στα πόδια σας. Αυτό σας κάνει πιο επιρρεπείς σε προβλήματα, όπως έλκη στα κάτω άκρα ή βλάβες στα οστά των ποδιών σας.

Πώς θα επηρεάσει ο διαβήτης τη σεξουαλική ζωή μου;

Αν είστε άντρας, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να είναι πιο δύσκολη η στύση λόγω βλαβών στα νεύρα ή στο κυκλοφορικό. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές αγωγές για τη στυτική δυσλειτουργία.

Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2;

Ο βέλτιστος έλεγχος του επιπέδου της γλυκόζης και της πίεσης σας μειώνει τον κίνδυνο των επιπλοκών. Η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η απώλεια βάρους, καθώς και, αν χρειάζεται, η διακοπή του καπνίσματος και η λήψη χαπιών ή ινσουλίνης συντελούν στο σκοπό αυτό. Άλλα σημαντικά μέτρα είναι ο ετήσιος έλεγχος και η διαρκής ενημέρωση σας σχετικά με το διαβήτη. Για να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα στα πόδια σας, πρέπει να τα ελέγχετε καθημερινά και να απευθυνθείτε σε ειδικό για βοήθεια, αν παρατηρήστε τραυματισμούς ή ανωμαλίες.

 

Δείτε επίσης