Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τον καρκίνο του προστάτη

fytikes inesΑμερικανοί επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αναφέρουν ότι μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, εμποδίζοντας την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων.

Μελέτη σε ποντίκια ανακάλυψε ότι η κατανάλωση άφθονων φυτικής προελεύσεως και ολικής αλέσεως τροφίμων μπορεί να έχει τη δύναμη να τιθασεύσει την εξέλιξη της νόσου στα αρχικά της στάδια.

Στόχος της μελέτης τους ήταν να βρουν για ποιον λόγο οι άνδρες στη Δύση εκδηλώνουν προχωρημένους προστατικούς καρκίνους πολύ συχνότερα απ’ ό,τι οι άντρες ασιατικής καταγωγής, παρότι η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη είναι παρόμοια σε Δύση και Ανατολή.  Τα πειράματά τους έδειξαν πως η απάντηση πιθανώς είναι οι φυτικές ίνες.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», χώρισαν σε δύο ομάδες ποντίκια με προστατικούς καρκίνους.  Στην πρώτη ομάδα χορήγησαν εξαφωσφορική ινοσιτόλη (IP6) – μία ουσία που αποτελεί σημαντική συνιστώσα των διαιτολογίων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες – ενώ στην δεύτερη όχι.  Όλα τα ζώα υποβάλλονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε μαγνητικές τομογραφίες, για να καταγράφεται η εξέλιξη του καρκίνου τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο όγκος των καρκίνων στα ζώα που έτρωγαν την ΙΡ6 μειώθηκε σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου – κυρίως εξαιτίας της ανασταλτικής επίδρασης της ουσίας στην αγγειογένεση των όγκων.

Η αγγειογένεση είναι η ικανότητα των καρκίνων να δημιουργούν δικό τους δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, για να αυτοτροφοδοτούνται με το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους. Δίχως αυτό το δίκτυο, οι καρκινικοί όγκοι δεν αναπτύσσονται και μπορεί και να νεκρωθούν.

Φυτικές ίνες και πρόληψη

Οι φυτικές ίνες, πάντως, μπορεί να συμβάλλουν και στην εξ αρχής πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Όπως έδειξε αυτή η μελέτη, οι άντρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 σαλάτες λαχανικών την ημέρα είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερη από 1 σαλάτα την ημέρα.

Δείτε επίσης