Tα κοινωνικά δίκτυα δεν αυξάνουν τον αριθμό των στενών φίλων

koinonika diktya1Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι έχουν διευρύνει τις φιλίες τους με τα social media όπως είναι για παράδειγμα το Facebook, το Twitter και το Instagram που χρησιμοποιούνται για την οικοδόμηση νέων σχέσεων. Ωστόσο, αντίθετα με αυτό που πιστεύεται, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, βρήκε ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν αυξάνουν τον αριθμό των φίλων. Μπορεί να διευκολύνουν στην απόκτηση νέων φίλων αλλά δεν αυξάνουν τον αριθμό τους.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι περισσότεροι χρήστες τείνουν να έχουν 5-8 στενούς φίλους στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Αυτός ο αριθμός διατηρείται περίπου σταθερός. Κάθε φορά που οι δεσμοί με παλαιότερους φίλους χαλαρώνουν, προστίθενται νέοι φίλοι με τους οποίους οι δεσμοί αντίστοιχα συσφίγγονται.

«Παρά το γεγονός ότι η επικοινωνία σήμερα είναι ευκολότερη από κάθε άλλη φορά, φαίνεται ότι η ικανότητά μας να διατηρούμε στενές κοινωνικές σχέσεις είναι περιορισμένες», εξηγεί ο δρ Φίλιξ Ριντ-Τσόχας. «Ο αριθμός στενών φίλων από άτομο σε άτομο ποικίλλει, ωστόσο αυτό που βλέπουμε σε γενικές γραμμές είναι ότι έχουμε στενές σχέσεις με έναν μικρό αριθμό ατόμων – έτσι όταν προστίθενται στην παρέα νέοι φίλοι, παλαιότεροι, με τους οποίους δεν επικοινωνούμε πια, απλά “εγκαταλείπουν” τον στενό κοινωνικό μας κύκλο», προσθέτει.

Φιλία και εγκέφαλος

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες παρακολούθησαν μέσω των κινητών τηλεφώνων τους το ιστορικό της επικοινωνίας 24 φοιτητών για ένα διάστημα 18 μηνών και ενώ βρίσκονταν σε στάδιο μετάβασης από το σχολείο στο πανεπιστήμιο, ή από το πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για δύο περιόδους κατά τις οποίες τείνουμε να γνωρίζουμε καινούργια άτομα και να κάνουμε νέους φίλους.

Μέσα στο διάστημα των 18 μηνών, οι φοιτητές πέρασαν από τρεις κύκλους συνέντευξης, προκειμένου οι ερευνητές να αξιολογήσουν και να αναλύσουν τις φιλίες και τις γνωριμίες τους.

«Βρήκαμε πως παρότι είμαστε σε εποχή κοινωνικής ρευστότητας, χάρη στα κοινωνικά δίκτυα, ο καθένας μας διαθέτει μια “κοινωνική υπογραφή” η οποία παραμένει σταθερή με την πάροδο του χρόνου. Πίσω από τη διαδικασία της ανακύκλωσης των φίλων, κρύβεται το γεγονός ότι δεν διαθέτουμε αστείρευτη ικανότητα και υπομονή ώστε να επενδύουμε σε κοινωνικές σχέσεις», αναφέρει ο ερευνητής.

Ο καθηγητής Εξελικτικής Ψυχολογίας Ρόμπιν Ντάνμπαρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχολίασε λέγοντας ότι υπάρχει ένα φυσικό «όριο» στη φιλία και ειδικότερα ως προς τον αριθμό των στενών φίλων που μπορεί να διαχειριστεί ο εγκέφαλος μας.

Δείτε επίσης