Σκελετοί γυαλιών οράσεως: Τι πρέπει να ξέρετε

skeletoi gyalionΌταν ψάχνετε για καινούρια γυαλιά, μπορεί να ξεκινάτε με σκελετούς που βρίσκονται στις βιτρίνες. Αν θέλετε να γλιτώσετε ώρα, ξεκινήστε λαμβάνοντας υπόψη τη συνταγή σας. Οι φακοί σας μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε ένα σκελετό που έχει συγκεκριμένο σχήμα ή μέγεθος. Για παράδειγμα, αν η συνταγή σας χρειάζεται χοντρούς φακούς, ένας λεπτός μεταλλικός σκελετός μπορεί να μην είναι κατάλληλος, για να στηρίξει το βάρος τους. Ένας καλός οπτικός μπορεί να σας πει βλέποντας τη συνταγή τα είδη των σκελετών που θα σας ταιριάξουν περισσότερο.

Όταν ψωνίζετε ένα σκελετό έχετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Το μέγεθος του σκελετού είναι σημαντικό τόσο για την όραση όσο και για την εμφάνιση σας. Οι πολύ μεγάλοι σκελετοί μπορεί να γυαλίζουν πολύ από τα φώτα και να παραμορφώνουν την όραση. Αν πάλι ο σκελετός είναι πολύ μικρός, το οπτικό σας πεδίο μπορεί να είναι περιορισμένο.
  • Αν χρειάζεστε ισχυρούς και κατά συνέπεια χοντρούς φακούς, επιλέξτε μικρότερο σκελετό. Αυτό θα μειώσει το βάρος των γυαλιών σας και ίσως να εξαλείψει τις παραμορφώσεις που δημιουργούνται, όταν το μέγεθος του φακού ξεπερνά το οπτικό σας πεδίο.
  • Οι λεπτοί μεταλλικοί σκελετοί είναι συνήθως οι πιο ελαφριοί, αλλά οι πλαστικοί σκελετοί είναι μάλλον πιο ανθεκτικοί και μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα χοντρούς φακούς.
  • Και μεταλλικοί και πλαστικοί σκελετοί υπάρχουν σε διαφορετικές βαθμίδες ή επίπεδα ποιότητας. Συνήθως αγοράζετε ό,τι πληρώνετε. Οι μεταλλικοί σκελετοί που είναι κατασκευασμένοι από τιτάνιο, άνθρακα, γραφίτη και φλέξον – ένα μέταλλο βασισμένο στο τιτάνιο – είναι πιο ακριβοί αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικοί. Ειδικά πλαστικά χρησιμοποιούνται σε φθηνότερους σκελετούς και οι Kevlar και Optyl (ρητίνη) είναι πιο ανθεκτικοί.
  • Αν τα γυαλιά σας έχουν ρυθμιστεί σωστά, θα τα αισθάνεστε εφαρμοστά και ασφαλή και, παρ’ όλα αυτά, δε θα τρίβονται πίσω από τα αφτιά σας και δε θα ερεθίζουν τη μύτη σας. Αν ο σκελετός σάς ενοχλεί, μπορεί να ρυθμιστεί στους μεντεσέδες, στην ένωση ή στους βραχίονες που ακουμπάνε πάνω στα αφτιά σας.
  • Φορώντας καινούρια γυαλιά μπορεί να χρειαστείτε μία μικρή περίοδο προσαρμογής. Μπορεί να πονούν τα μάτια σας, αλλά δε θα πρέπει ο πόνος να είναι έντονος ή επίμονος. Αν τα μάτια σάς ενοχλούν τόσο πολύ, ώστε να μην μπορείτε να φορέσετε τα γυαλιά, ή η ενόχληση διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες, ελέγξτε τα πάλι με τον οπτικό σας. Ο σκελετός ή οι φακοί σας μπορεί να χρειάζεται να ρυθμιστούν. Είναι καλό να ελέγχετε την εφαρμογή των γυαλιών σας περίπου κάθε χρόνο, γιατί χάνουν εύκολα την ευθυγράμμιση τους.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης