Βίντεο από την ανασκαφή στην Αμφίπολη

amfipolh 4Βίντεο από την ανασκαφή στην Αμφίπολη έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.  Οι αρχαιολόγοι αποσαφήνισαν πως δεν φαίνεται να υπάρχει πέρασμα για τέταρτο θάλαμο. Η λαθεμένη εντύπωση είχε δοθεί, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το ευτελές δάπεδο στον τρίτο θάλαμο να αποτελεί έναν οριζόντιο τοίχο σφράγισης. Πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας που δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε να επιβεβαιωθεί με τα σημερινά δεδομένα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνέχιση των εργασιών στον τρίτο θάλαμο, κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου βρέθηκαν τμήματα από τα φτερά των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και τμήματα από το μοναδικό ψηφιδωτό με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Ισχυρές ενδείξεις τυμβωρυχίας

Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση κι ότι υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων.

Σχετικά με τον ένοικο του τάφου επανέλαβε πως το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί μέχρι την ολοκλήρωση της ανασκαφής, «και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια». Όμως, πρόσθεσε, τα ως τώρα ευρήματα έχουν ήδη ικανοποιήσει τις προσδοκίες εξαιτίας της μοναδικότητάς τους. «Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει για πολλά χρόνια τους ειδικούς επιστήμονες» ανέφερε.

Είπε, ακόμη, πως το 2013, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, φωτογραφίες του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα η ανασκαφέας, εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής. «Πρόκειται για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου» ανέφερε.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης